Waniliowa owsianka z daktylami i persymoną.

Kolejny przepis na niezastąpioną śniadaniową owsiankę – słodką, ale bez cukru. Tym razem, z dodatkiem pysznych izraelskich daktyli oraz persymony (zwanej też kaki albo sharon).

Owsianka, pod względem walorów zdrowotnych, bije na głowę wszelkiej maści gotowe płatki śniadaniowe czy musli, dosładzane cukrem, albo co gorsza syropem glukozowo-fruktozowym. Warto poświęcić rano kilka minut i przygotować owsiankę z ulubionymi dodatkami. Nawet, jeśli nie co dzień, to przynajmniej od czasu do czasu.

Więcej przepisów na owsianki (klasyczne oraz z pieca) znajdziesz TUTAJ.

Do opisanej poniżej owsianki nie dodaję miodu, ani tym bardziej cukru, ponieważ persymona oraz daktyle są na tyle słodkie, że nie ma takiej potrzeby. Całość dobrze dopełnia odrobina wanilii.

Waniliowa owsianka z daktylami i persymoną

Waniliowa owsianka z daktylami i persymoną – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1 persymona
  • 100 g świeżych daktyli izraelskich (tj. 5 dużych sztuk)
  • ok. szklanka mleka (może być roślinne)
  • ziarenka z 1-2 lasek wanilii

Waniliowa owsianka z daktylami i persymoną – PRZEPIS:

  1. Obierz persymonę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
  2. Do niedużego garnka wlej mleko, podgrzej, dodaj kawałki owoców i zagotuj. Gotuj persymonę w mleku na małym ogniu przez ok. 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do mleka z owocami dodaj płatki owsiane, zamieszaj i gotuj ok. 2 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj porwane na kawałki daktyle i wanilię, zamieszaj, zdejmij garnek z ognia, przykryj zawartość i odstaw na 3 minuty.
  5. Przełóż owsiankę do miseczek i wcinaj póki gorące!

Smacznego!

Waniliowa owsianka z daktylami i persymoną