- CIASTO:
- 250 g włoskiej mąki pszennej (tu: Barilla, typ 00)
- 130 ml wody mineralnej
- 4 g suchych drożdży
- łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- SOS i pozostałe składniki:
- puszka pomidorów (400 g)
- 2 ząbki czosnku
- kilka filecików anchois
- sól, pieprz
- wędzona mozzarella di bufala (150 g = 3 kulki; można ją ew. zastąpić mozzarellą z mleka krowiego)
- 1/2 pęczka bazylii
- kawałek dyni piżmowej
- 8 plasterków włoskiego salami (tu: negronello)
Pizza z dynią piżmową jest nieopisanie pyszna. Każda kolejna pizza, którą przygotowuję, staje się moją ulubioną. Póki co, palma pierwszeństwa należy do pizzy z dynią!
Kluczem do sukcesu (podobnie, jak w przypadku pizzy z ziemniakami – PRZEPIS) jest tu odpowiednio cienko pokrojona dynia, ponieważ używam tu dyni surowej. Plasterki dyni odpowiedniej grubości bez problemu upieką się w piekarniku i staną się idealnie miękkie. Do nadania pizzy dodatkowego smaku użyłem bardzo cienko pokrojonego włoskiego salami (negronello). Można zastąpić je zwykłym salami, ale należy zwrócić uwagę na to, by plasterki nie były krojone zbyt grubo. Zdecydowanie nie powinny zdominować smaku pizzy.
Niemal wszystkie przygotowywane przeze mnie pizze powstają na bazie dość nieregularnego placka, dlatego tym razem zdecydowałem się na wersję wyjątkowo uporządkowaną, bo symetryczną. Stąd kwadratowy blat i plasterki dyni ułożone w równych rzędach. To oczywiście nie jest niezbędne, więc własną wersję zróbcie po swojemu.
Do pizzy najlepiej używać włoskiej mąki typu 00. Ja sięgam między innymi po mąkę 00 Barilla, do kupienia TUTAJ.
Przed:
W piecu:
Po:
PRZEPIS:
1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.
2. W międzyczasie przygotujcie sos. Podsmażcie posiekany czosnek i fileciki anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem oraz bazylię. Podgrzejcie sos do momentu, aż zacznie się gotować. Doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.
3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.
4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek. Z każdego placka wytnijcie (na przykład przy pomocy kwadratowego talerza) kwadrat pożądanej wielkości. Resztki z placków, które Wam zostaną, można ponownie ugnieść razem i rozwałkować na trzeci placek.
5. Przełóżcie placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawcie na 15 minut.
6. Pokrójcie dynię w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera – ZOBACZ.
7. Każdy placek pizzy posmarujcie sosem, a następnie rozłóżcie na nich salami. Na wierzchu ułóżcie pojedynczą warstwę plasterków dyni oraz kawałki porwanej (nie krojonej) wędzonej mozzarelli z mleka bawolego (użyłem TAKIEJ). Skropcie każdą pizzę oliwą.
8. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 8-10 minut.
Smacznego!
Piękna pizza, a do tego oryginalna :)
Dynia piżmowa, nie pomyślałbym o takim dodatku do pizzy, muszę jej spróbować i napisać opinie !
Polecam!
Właśnie skonsumowałam. Pychota! Nie umiałyśmy się z Mamą oderwać od niej :)
A robiłeś może pizzę z mąki razowej? Jestem ciekawa czy zamiast chrupkiej, nie wychodzi twarda..
Jeszcze nie, ale nic straconego.
Może za jakiś czas zrobię, jak co to dam znać, czy wychodzi dobra :)
Daj znac niezaleznie od efektu, ciekawe, czy ciasto wyszloby rownie cienkie. Takie jest najlepsze.
:)
Bardzo efektowna pizza!
Dzięki!