• 80 g gorzkiego surowego kakao (Surovital)
  • 85 g mąki migdałowej bezglutenowej
  • 100 g daktyli (waga po wypestkowaniu)
  • 35 g oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  • szczypta soli

Bardzo wytrawny, gorzko-czekoladowy, a przy okazji wegański i bezglutenowy shortbread z daktylami.

Klasyczny szkocki shortbread to rodzaj deseru (w postaci kruchego ciasta lub ciastek), który składa się z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.

Mój wegański shortbread bazuje na gorzkim surowym kakao i mące migdałowej (zamiast tradycyjnej mąki), nierafinowanym oleju kokosowym (zamiast masła) i naturalnie słodkich daktylach (zamiast cukru).

To fajna, wytrawna, mocno kakaowa, energetyczna przekąska, która może stanowić bardzo dobrą alternatywę dla gorzkiej czekolady – z naciskiem na gorzką. Amatorów czekolady mlecznej i generalnie słodkich smaków ten przepis raczej nie przekona. Shortbread w wersji ‚vegan’ ma nieco ziemistą konsystencję, która może kojarzyć się ze świeżym, dość wilgotnym pumperniklem.

Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji. Jedna sztuka waży ok. 35 gramów i ma ok. 130 kcal.

Shortbread L_03

Shortbread L_06

1. Daktyle wypestkuj, przełóż do małej miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na godzinę.

2. Namoczone daktyle porwij na mniejsze kawałki.

3. W robocie kuchennym (tu: Kitchen Aid) wymieszaj kakao, mąkę migdałową i kawałki daktyli. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.

4. Dodaj sól i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać… lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.

5. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynka o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż lub przesyp masę na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, by masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.

6. Wstaw na min. 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

7. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje (tu: 9 niedużych kwadratów). By były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.

8. Shortbread możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni, przełożony pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu). Możesz jeść go w wersji saute lub oprószony np. cukrem pudrem.

Smacznego!

Shortbread L_04

Shortbread L_02

Shortbread L_09

Shortbread L_10