- 600 g jagód
- 300 ml wytrawnego białego wina
Jagody to wdzięczny materiał nie tylko do przygotowywania posiłków na słodko, koktajli czy deserów. Podkręcone alkoholem zyskują nowy kuszący wymiar.
FiK nie lubi słodkich win, dlatego alkoholowym składnikiem jagodowego drinka jest tu wytrawne białe wino. Sporo wina, bo mniej więcej pół butelki.
Możecie użyć dowolnego ulubionego wina: sauvignon blanc, semillon, rieslinga, chardonnay czy muscadet.
W zależności od szczepu, za każdym razem efekt smakowy będzie nieco inny. A jeśli wytrawne wino stanowi dla Was zbyt duże wyzwanie, sięgnijcie po półsłodkie albo nawet słodkie. Chodzi przecież o to, by drink smakował temu, kto będzie się nim delektować:-)
Polecam też przepis na tradycyjny (czyt. niealkoholowy) koktajl z jagodami:
PRZEPIS:
1. Opłucz jagody, przebierz z listków i usuń ewentualne ogonki.
2. W blenderze zmiksuj jagody i wino.
3. Gotowy napój przelej do kieliszków lub szklanek.
Smacznego!
Cudowny. Wierze, że to był smak raju :)
Takie przepisy nie mogą czekać długo na realizacje. Drink został poczyniony wczoraj wieczorem, miałam akurat otwarte chablis. Wyszło super. Wyraźny winny aromat i mega kolor. Super sprawa.
Hmmm. Jagody i białe wino. Ja jestem na TAK!
Brzmi świetnie
Zajebisty, mam zamrożone jagody! :)
Świetny, a że mam mrożone jagody – będzie czyniony!
Uwielbiam drinki o owocowej nucie. Na gorąąące noce polecam taki z jagodami https://www.youtube.com/watch?v=n6TUPdMMC8k
Nawet mój mąż się do niego przekonał :))
Uwielbiam drinki o owocowej nucie, a winko to stały bywalec na naszym stole.
Niedawno na mojbar znalazłam przepis na drink z jagodami i próbowałam eksperymentować (nowe weekendowe hobby), jednak Twój przepis bardziej wpisał się w moje smaki. Czekam na kolejne przepisy.