• 600 g jagód
  • 300 ml wytrawnego białego wina

Jagody to wdzięczny materiał nie tylko do przygotowywania posiłków na słodko, koktajli czy deserów. Podkręcone alkoholem zyskują nowy kuszący wymiar.

FiK nie lubi słodkich win, dlatego alkoholowym składnikiem jagodowego drinka jest tu wytrawne białe wino. Sporo wina, bo mniej więcej pół butelki.

Możecie użyć dowolnego ulubionego wina: sauvignon blanc, semillon, rieslinga, chardonnay czy muscadet.

W zależności od szczepu, za każdym razem efekt smakowy będzie nieco inny. A jeśli wytrawne wino stanowi dla Was zbyt duże wyzwanie, sięgnijcie po półsłodkie albo nawet słodkie. Chodzi przecież o to, by drink smakował temu, kto będzie się nim delektować:-)

Jagody wino L_05

Jagody wino L_04

Polecam też przepis na tradycyjny (czyt. niealkoholowy) koktajl z jagodami:

KOKTAJL Z JAGÓD I MALIN

PRZEPIS:

1. Opłucz jagody, przebierz z listków i usuń ewentualne ogonki.

2. W blenderze zmiksuj jagody i wino.

3. Gotowy napój przelej do kieliszków lub szklanek.

Smacznego!

Jagody wino L_06

Jagody wino L_07

Jagody wino L_03