• mieszanka sałat
  • 100 g kolorowego ryżu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 puszki sardynek w winie muscadet
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Sałatka z ryżem i sardynkami.

To lekka, kolorowa sałatka, która stanowi wspomnienie wakacyjnych wojaży.

Do jej przygotowania użyłem sardynek z Quiberon, bretońskiego miasteczka słynącego między innymi z produkcji i sprzedaży tego specjału – w niezliczonej ilości wariantów. W tym przypadku do sałatki dodałem sardynki marynowane w winie (muscadet) oraz przyprawach. Lekka zalewa, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, nie tylko świetnie nadała się do wykorzystania jako dressing do sałatki, ale przede wszystkim sprawiła, że rybki miały znacznie delikatniejszy smak (w porównaniu z tradycyjnymi sardynkami w oliwie).

PRZEPIS:

  1. Przepłucz ryż i ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Do miski wsyp liście różnych sałat i dodaj przekrojone na pół lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz oliwki.
  3. Dodaj wystudzony ryż oraz sardynki podzielone na kawałki.
  4. Dodaj do sałatki dressing: zalewę z sardynek z dodatkiem soku z połowy cytryny i oliwy extra vergine. Wymieszaj.

Salatka z sardynkami w winie S_09