- mieszanka sałat
- 100 g kolorowego ryżu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 2 puszki sardynek w winie muscadet
- sok z połowy cytryny
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Sałatka z ryżem i sardynkami.
To lekka, kolorowa sałatka, która stanowi wspomnienie wakacyjnych wojaży.
Do jej przygotowania użyłem sardynek z Quiberon, bretońskiego miasteczka słynącego między innymi z produkcji i sprzedaży tego specjału – w niezliczonej ilości wariantów. W tym przypadku do sałatki dodałem sardynki marynowane w winie (muscadet) oraz przyprawach. Lekka zalewa, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, nie tylko świetnie nadała się do wykorzystania jako dressing do sałatki, ale przede wszystkim sprawiła, że rybki miały znacznie delikatniejszy smak (w porównaniu z tradycyjnymi sardynkami w oliwie).
PRZEPIS:
- Przepłucz ryż i ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Do miski wsyp liście różnych sałat i dodaj przekrojone na pół lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz oliwki.
- Dodaj wystudzony ryż oraz sardynki podzielone na kawałki.
- Dodaj do sałatki dressing: zalewę z sardynek z dodatkiem soku z połowy cytryny i oliwy extra vergine. Wymieszaj.
Ojej, brzmi przepysznie :) A jakie sałaty wchodzą w skład tej mieszanki? Tylko zamiast oliwy dodałabym olej rzepakowy, tak, żeby oprócz tych sardynek dołożyć jeszcze trochę omega-3 :)
:-) Frisee, radicchio, roszponka i escarole.
Smakowita
Sardynki są przepyszne, zwłaszcza takie z dobrego źródła :)
Świetny skład spodów! Zwykle jest stały zestaw : herbatniki i masło…
Lubię
Przepadam za sardynkami, mniam mniam
Wszystko super, tylko skąd ja wezmę takie wypasione sardynki ;)
Mniam
Gdzie w Warszawie można kupić dobre sardynki?
Czy w Polsce można gdzieś kupić takie rybki?
Niestety nic mi o tym nie wiadomo :/ ale można zastąpić je innymi sardynkami dobrej jakości