Recenzowany Zotter, spośród wszystkich, z jakimi miałem dotąd do czynienia, najbardziej odpowiada opisowi z etykiety.

Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że zaskakująco wyraźnie zaznaczona została w nim ostrość chilli. To (bardzo) przyjemna niespodzianka, bowiem rynek czekolad „z chilli”, które obok chilli nawet nie leżały, od dawna z czystym sumieniem można uznać za nasycony. Chilli najpierw objawia się nieśmiało, delikatnym akcentem, który lekko muska kubki smakowe, by za chwilę rozwinąć pełnię mocy i uparcie, przez dłuższą chwilę „palić” podniebienie. Ostrość papryczek utrzymuje się na języku przez dłuższy czas po skonsumowaniu czekolady, ale o to przecież chodzi. Skoro wybieram tabliczkę z chilli, znaczy to, że chcę odnaleźć w niej ostre, pikantne nuty. Tu Zotter nie rozczarowuje, w mojej ocenie spełnia oczekiwania. Po drugie, w czekoladzie da się również wyczuć słodki smak i aromat likieru jajecznego. Alkoholowy dodatek objawia się niezbyt nachalnie, raczej umiarkowanie, ale jednak podważyć jego obecności nie sposób.

Pierwsze wrażenie po ugryzieniu to jedwabista, łagodna kremowość, którą dla kontrastu po chwili skutecznie przełamuje papryczkowa ostrość.

Nadzienie tym razem jest jednolite, nie warstwowe. Po przełamaniu widzimy jednorodny, kremowy środek, w kolorze jasnej żółci, oblany dość grubą warstwą mlecznej czekolady.

Struktura tabliczki jest solidniejsza i bardziej zwarta od większości pralinkowych Zotterów. Pod względem formy bardziej od czekoladowego batona przypomina klasyczne tabliczki, choć konsekwentnie, wzorem innych nadziewanych czekolad z tej manufaktury, nie dzieli się na kostki.

Ogólnie, bardzo dobra czekolada z charakterem, dlatego ocena z pełnym przekonaniem – wysoka: 93/100

Skład: masło kakaowe, surowy cukier trzcinowy, odtłuszczone mleko w proszku, mleko, syrop glukozowo-fruktozowy, masa kakaowa, migdały, jabłkowa brandy, żółtka jajek 2%, słodka serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia, chilli (0,01%). Zawartość masła kakaowego w czekoladzie: min. 40%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”