Jadalne naczynia z daktyli – słodkie ekologiczne jednorazówki.

Talerzyk lub miska jako jadalny składnik deseru? Nic prostszego! Z daktyli i kokosa szybko zrobisz surowe plastyczne ciasto, z którego uformujesz słodkie eko-jednorazówki, idealne do podania lodów lub kawałka ciasta. Najpierw jesz główny składnik deseru, a chwilę później pyszne daktylowo-kokosowe naczynie, w którym deser został podany.

Z daktylowo-kokosowej masy możesz uformować miski, talerzyki, kubki – co chcesz. Wkrótce podrzucę kilka innych pomysłów na jadalne jednorazówki.

Przepis na wegańskie kawowe lody straciatella znajdziesz w dalszej części wpisu.

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli – SKŁADNIKI na 4 małe miseczki:

  • 8 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych lub mąki kokosowej

Jadalne naczynia z daktyli – PRZEPIS:

  1. Wypestkowane daktyle w całości i wiórki kokosowe (lub mąkę kokosową) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj na gęstą pastę.
  2. Przełóż ciasto do miski, ręcznie zagnieć je w kulę i podziel na 4 części. Każdą część rozpłaszcz i uformuj w placek o grubości ok. 3 mm. Warto to zrobić przez papier do pieczenia, ponieważ masa z daktyli jest dość lepka.
  3. Placki umieść w małych miskach, tworząc daktylowe naczynka. Wstaw je do dehydratora i susz w temperaturze 60 stopni C przez ok. 3-4 godziny, a po wyjęciu z dehydratora przestudź.

Dehydrator to suszarka do żywności – doskonała maszyna, dzięki której łatwo, szybko i przyjemnie zrobisz cały szereg wspaniałych domowych przekąsek. Zdrowych, słodkich i wytrawnych, a przede wszystkim tak pysznych, że raz na zawsze zapomnisz o sklepowych gotowcach. Używam dehydratora Zyle Express II.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli

Wegańskie kawowe lody straciatella – PRZEPIS:

W misie maszynki do lodów umieść ok. 400 g roślinnego jogurtu kokosowego, 100 ml likieru kawowego Kahlúa i 2-3 kawałki świeżo startej gorzkiej czekolady (80% kakao) prosto z lodówki i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard. Czekolada przed starciem na tarce powinna być mocno schłodzona. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki. Smakują doskonale. Podaj je jak chcesz, na przykład z posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

Używam maszynki do lodów Zyle o pojemności 1000 ml. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia mniejsza (700 ml) wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard.

Jadalne naczynia z daktyli

Jadalne naczynia z daktyli