Jadalne prezenty – 20 pomysłów na pyszności domowej roboty.
Prezenty, prezenty
Ostatni tydzień przed Bożym Narodzeniem warto poświęcić na przygotowanie jadalnych prezentów domowej roboty: ciastek i ciasteczek, trufli, pierniczków, bakaliowych placków, chlebków czy aromatycznych mieszanek przyprawowych. Taki prezent wręczony od serca, ładnie zapakowany, na pewno ucieszy i pozytywnie zaskoczy każdego obdarowanego :-)
Do pakowania przydadzą się fajne puszki (mogą być nowe, ale też vintage’owe zabytki sprzed dziesiątków lat, jeśli znajdziesz takie np. w piwnicy czy na strychu w domu dziadków albo na targu staroci), pudełka, słoje i słoiki.
Sam najczęściej pakuję jadalne podarki do puszek, pudełek, filiżanek lub kubków (które w tym momencie również stają się prezentem), zapakowanych dodatkowo w papier lub przezroczystą folię. Wybór ceramiki czy porcelany zależy od zasobności portfela Św. Mikołaja – pięknie sprawdzają się w tej roli produkty dobrych marek (np. Wedgwood, Rosenthal, Villeroy, Bolesławiec i im podobne).
Arkusze folii bez problemu można kupić w większości kwiaciarni, a innych akcesoriów (wstążki, ozdobne torebki, etykiety-bileciki, małe bombki, etc.) przed świętami jest wszędzie pełno. Pozłacane czy posrebrzane szyszki, orzechy, migdały i tak dalej też łatwo zrobić w domu – wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni spray.
Dobrze sprawdza się też wariant najprostszy, czyli skromne opakowania typu np. brązowy papier do pieczenia i zwyczajny sznurek – to, co ma zachwycić znajduje się w środku :-)
Przygotowując jadalne prezenty należy pamiętać o tym, że wszelkie wypieki przed zapakowaniem powinny odpocząć. Nie tylko całkowicie wystygnąć, ale czasem też odetchnąć nieco dłużej, np. 2-3 dni.
Poniżej proponuję listę przepisów na pyszne świąteczne jadalne prezenty. Przy każdym dodałem wzmiankę o tym, na ile dni wcześniej można je przygotować, tak by wręczone w święta były w jak najlepszej formie.
Jadalne prezenty – przepisy:
By przejść do konkretnego przepisu, kliknij w zdjęcie.
Dolcetti alle nocciole
Wspaniałe włoskie świąteczne ciasteczka orzechowe, które zrobisz w pół godziny.
Kiedy zrobić: możesz je upiec nawet 7 dni wcześniej.
Panforte
Słynny na całym świecie toskański placek ze Sieny. Słodki, aromatyczny, wypchany po brzegi najlepszymi bakaliami i bogactwem korzennych przypraw.
Kiedy zrobić: możesz upiec placek nawet miesiąc wcześniej – panforte zyskuje na smaku z każdym dniem i świetnie się przechowuje.
Amaretti
Obłędnie pyszne włoskie ciasteczka migdałowe.
Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej, im świeższe tym smaczniejsze.
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym i tylko trzy składniki. Już sam aromat sprawia, że nie można im się oprzeć!
Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej, im świeższe tym fajniejsze.
Kokosanki FIT
Ciasteczka kokosowe w wersji light – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru.
Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej.
Pierniczki
Rewelacyjne pierniczki – aromatyczne, puszyste i uzależniająco pyszne. Zrobisz je dosłownie w pół godziny z ledwie 6 składników i porcji korzennych przypraw.
Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.
Masło orzechowe
Domowe masło orzechowe z nerkowców i orzechów laskowych. Pyszne, zdrowe i czyste. Zrobisz je z dwóch składników – wystarczą orzechy i olej kokosowy.
Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.
Chrupkie chlebki
Pyszne pieczywo chrupkie domowej roboty. Dobra rzecz dla dbających o linię i dla tych, którzy starają się zrzucić zbędne kilogramy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Kiedy zrobić: nawet 7 dni wcześniej (świetnie się przechowuje).
Power balls czyli kulki mocy
Te banalne w przygotowaniu i przepyszne słodkie maleństwa smakują każdemu! Wystarczą tylko dwa główne składniki i ewentualne przyprawy.
Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej. Obtocz je w dowolnej posypce w ostatniej chwili, tuż przed pakowaniem.
Trufle z bakalii i czekolady
Zdrowe trufle czekoladowe pełne składników odżywczych to deser marzeń :-)
Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej. Obtocz je w posypce w ostatniej chwili, tuż przed pakowaniem.
Batony muesli
Batony bakaliowe to super prezent dla każdego, a w szczególności biegaczy i wszelkich innych amatorów aktywności fizycznej. Ruch to zdrowie – tak samo, jak te batony.
Kiedy zrobić: nawet 4 dni wcześniej.
Pralinki
Pralinki czekoladowe z bakaliami. Z najlepszych składników, bez rafinowanego cukru.
Kiedy zrobić: 1-5 dni wcześniej.
Przyprawa do piernika
Domowa – najlepsza. Jeśli ktoś z Twoich bliskich używa gotowych mieszanek, podaruj mu domową przyprawę. Może stanie się cud ;-) i zmieni podejście.
Kiedy zrobić: nawet 2 tygodnie wcześniej.
Pieguski
Popularne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady w wersji homemade. Lepsze niż domowe nie istnieją :-)
Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.
Ciasteczka korzenne
Uzależniająco pyszne korzenne ciasteczka z surowym kakao. Łatwe, szybkie i efektywne.
Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.
Ciastka maślane
Kruche ciastka maślane z czekoladą wg przepisu cukiernika z paryskiej pâtisserie. Upieczesz je raz i zawsze będziesz chciał/-a mieć je w domu.
Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.
Ciastka z Antypodów
Owsianka kokosowa w formie ciastek wg starego, australijskiego przepisu. Podczas I Wojny Światowej takie właśnie ciastka piekły australijskie kobiety dla swoich mężczyzn, walczących w szeregach New Zealand Army Corps. Takie ciacha są trwałe i zniosą wszystko – nawet transport z Rovaniemi (Laponia) w przepastnym worze Św. Mikołaja ;-)
Kiedy zrobić: nawet 5-7 dni wcześniej.
Kruche ciasteczka z bakaliami
Możesz użyć dowolnych foremek, a jako dekoracji – dowolnych orzechów lub innych bakalii (takich jak na przykład miechunka, rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, a po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu.
Kiedy zrobić: 3-4 dni wcześniej.
Zielone ciastka
Jeśli chcesz nastraszyć babcię, wręcz jej w święta elegancką paczkę pełną szokująco zielonych ciastek ;-)
Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.
Placek bakaliowy bez pieczenia
To słodki placek z samych bakalii inspirowany hiszpańskim ciastem figowo-migdałowym w kształcie półksiężyca (pan de higo con almendras). Wystarczą cztery składniki i jedna noc w lodówce.
Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.
Dobrych, spokojnych świąt i Mikołaja z miękkim sercem! ;-)
Dzięki za super pomysły! :-)
Czy ciasteczka Dolcetti alle nocciole da radę zrobić z orzechów włoskich zamiast laskowych? Mam ich sporo w domu i dumam czy się nadadzą?
Tak, tradycyjnie dolcetti alle nocciole robi się z laskowych, ale nadadzą się też inne orzechy, moim zdaniem włoskie i pekany – zaraz po laskowych – najbardziej:-) Nie polecam tylko ziemnych.
Świetne przepisy i GENIALNE zdjęcia! Mam pytanie odnośnie oleju kokosowego, którego używasz w swoich przepisach. Jaki jest to typ i czy masz jakiegoś ulubionego producenta? Z góry dziękuje za info.
Dzięki? Zawsze używam olejów kokosowych organicznych i nierafinowanych – organic, virgin, cold pressed (do wszystkiego). Jeśli chodzi o marki – Bio Planete, Parker, Rish. Pozdrawiam.
Nietypowe prezenty na święta czy na inną okazję lubię najbardziej. Takie samodzielnie zrobione pralinki czy kokosanki od razu kradną me serce. Pomysł na prezent godny wykorzystania niemal przez cały rok ;)
Sernik zawsze lub prawie zawsze wszyscy lubią. Nie jest taki trwały ale bezpieczny jak też z uniwersalnymi dodatkami jak czekolada.