• 100 g masła
  • 120 g miodu (tu: gęsty mniszkowy)
  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki surowego kakao
  • od 0 do 50 g cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: 2 kopiaste łyżeczki cynamonu, 2 kopiaste łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczki goździków utartych w moździerzu, pół startej gałki muszkatołowej, ziarenka z 3 lasek wanilii

Pierniczki bezglutenowe – najlepsze.

Rewelacyjne pierniczki z bezglutenowej mąki owsianej*. Aromatyczne, puszyste i uzależniająco pyszne. Zrobisz je dosłownie w pół godziny z ledwie 6 składników i porcji korzennych przypraw.

Pierniczki dosładzam tu przede wszystkim miodem, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego.

Jeśli chodzi o cukier…

…kiedyś przez przypadek zrobiłem ciasto na pierniki tylko z miodem, a o dodaniu cukru po prostu zapomniałem ;-) I szczerze mówiąc, pierniki w takiej wersji odpowiadają nam najbardziej. Od tamtego czasu, jeśli piekę je tylko dla nas, do ciasta dodaję wyłącznie miód, a z cukru całkiem rezygnuję. Pierniki tylko na miodzie są bardziej wytrawne, lekko słodkie, z intensywnym korzennym aromatem. Polecam wypróbować obydwie wersje. Jeśli komuś z cukrem nie jest po drodze, wariant mniej słodki powinien mu pasować. Z tego względu na liście składników podaję ilość cukru w proporcji od zera do 50 g :-) – dodaj tyle, ile potrzebujesz. Ciastka z 50 gramami cukru są mocno słodkie.

Kto lubi, może potraktować gotowe sztuki lukrem albo na przykład polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym albo rozpuszczone kakao z miodem lub syropem daktylowym i olejem kokosowym). Ja najbardziej lubię pierniki bez tego rodzaju słodkich dodatków.

Jeśli chcesz, by pierniczki były bardziej miękkie, zamknij je w szczelnym pojemniku. Pierniki z każdym dniem nabierają mocniejszego korzennego, świątecznego aromatu.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 43 ciastka (zagniatam skrawki ciasta do ostatniego kawałka i wycinam z nich pierniki).

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Masło, miód i cukier (ten ostatni – opcjonalnie) rozpuść w małym rondlu (ZOBACZ), po czym przelej do dzieży miksera.
  3. Do oddzielnej miski wsyp suche składniki: obydwa rodzaje mąki, kakao, sodę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj (ZOBACZ).
  4. Połowę suchych składników wsyp do dzieży z rozpuszczonym masłem i miodem. Miksuj na niskich obrotach. Kiedy dobrze połączą się ze składnikami płynnymi, dodaj jajka, po czym wsyp resztę składników suchych i miksuj dalej na niskich obrotach.
  5. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą i ciasto się wyrobi (ZOBACZ), przełóż je na stolnicę lub matę silikonową, podziel na pół i każdą część (kolejno) rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Jeśli używasz maty, nie będziesz potrzebować dodatkowej mąki do podsypywania ciasta.
  6. Wytnij foremkami pierniczki (ZOBACZ) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Piecz 8 minut (u mnie: 5 minut grzanie góra-dół + 3 minuty tylko od góry). Mniejsze i cieńsze pierniki piecz nieco krócej (ZOBACZ).
  7. Po ostudzeniu przechowuj pierniki w szklanym lub ceramicznym pojemniku z pokrywą albo w puszce (ZOBACZ).

*używam TAKIEJ

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe