- 100 g masła
- 120 g miodu (tu: gęsty mniszkowy)
- 250 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ryżowej
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki surowego kakao
- od 0 do 50 g cukru kokosowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: 2 kopiaste łyżeczki cynamonu, 2 kopiaste łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczki goździków utartych w moździerzu, pół startej gałki muszkatołowej, ziarenka z 3 lasek wanilii
Pierniczki bezglutenowe – najlepsze.
Rewelacyjne pierniczki z bezglutenowej mąki owsianej*. Aromatyczne, puszyste i uzależniająco pyszne. Zrobisz je dosłownie w pół godziny z ledwie 6 składników i porcji korzennych przypraw.
Pierniczki dosładzam tu przede wszystkim miodem, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego.
Jeśli chodzi o cukier…
…kiedyś przez przypadek zrobiłem ciasto na pierniki tylko z miodem, a o dodaniu cukru po prostu zapomniałem ;-) I szczerze mówiąc, pierniki w takiej wersji odpowiadają nam najbardziej. Od tamtego czasu, jeśli piekę je tylko dla nas, do ciasta dodaję wyłącznie miód, a z cukru całkiem rezygnuję. Pierniki tylko na miodzie są bardziej wytrawne, lekko słodkie, z intensywnym korzennym aromatem. Polecam wypróbować obydwie wersje. Jeśli komuś z cukrem nie jest po drodze, wariant mniej słodki powinien mu pasować. Z tego względu na liście składników podaję ilość cukru w proporcji od zera do 50 g :-) – dodaj tyle, ile potrzebujesz. Ciastka z 50 gramami cukru są mocno słodkie.
Kto lubi, może potraktować gotowe sztuki lukrem albo na przykład polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym albo rozpuszczone kakao z miodem lub syropem daktylowym i olejem kokosowym). Ja najbardziej lubię pierniki bez tego rodzaju słodkich dodatków.
Jeśli chcesz, by pierniczki były bardziej miękkie, zamknij je w szczelnym pojemniku. Pierniki z każdym dniem nabierają mocniejszego korzennego, świątecznego aromatu.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 43 ciastka (zagniatam skrawki ciasta do ostatniego kawałka i wycinam z nich pierniki).
Pierniczki bezglutenowe – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Masło, miód i cukier (ten ostatni – opcjonalnie) rozpuść w małym rondlu (ZOBACZ), po czym przelej do dzieży miksera.
- Do oddzielnej miski wsyp suche składniki: obydwa rodzaje mąki, kakao, sodę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj (ZOBACZ).
- Połowę suchych składników wsyp do dzieży z rozpuszczonym masłem i miodem. Miksuj na niskich obrotach. Kiedy dobrze połączą się ze składnikami płynnymi, dodaj jajka, po czym wsyp resztę składników suchych i miksuj dalej na niskich obrotach.
- Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą i ciasto się wyrobi (ZOBACZ), przełóż je na stolnicę lub matę silikonową, podziel na pół i każdą część (kolejno) rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Jeśli używasz maty, nie będziesz potrzebować dodatkowej mąki do podsypywania ciasta.
- Wytnij foremkami pierniczki (ZOBACZ) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Piecz 8 minut (u mnie: 5 minut grzanie góra-dół + 3 minuty tylko od góry). Mniejsze i cieńsze pierniki piecz nieco krócej (ZOBACZ).
- Po ostudzeniu przechowuj pierniki w szklanym lub ceramicznym pojemniku z pokrywą albo w puszce (ZOBACZ).
*używam TAKIEJ
uwielbiam aromat piernika :) takie ciastka zjadłabym z apetytem
uwielbiam aromat piernika. takie ciastka zjadłabym z apetytem
Tak czekałam na ten przepis, dziękuję:)
Hej, wygladaja super! Masz moze pomysl na to czym moge zastapic make owsiana? Jakas inna bezglutenowa.
Np. kasztanowa, teff, jaglana, niepalona gryczana.
Swietnie! Mam w domu kasztanowa :) Dziekuje
Musze to napisac… Wyszly absolutnie, totalnie i nieziemsko ZAJEBISTE! Sa niesamowicie mieciutkie i korzenne. Fantastyczne, dziekuje!
Ah, jedna sprawa! Kiedy je robilam rozpuscilam w rondlu maslo, miod i cukier. Potem, tak jak w przepisie, miksowalam wszystko i prawie sie poplakalam, bo ciasto nie chialo mi sie wyrobic! Bylo lepkie i luzne. Na szczescie kapnelam sie, ze Ty prawdopodobnie tych skladnikow nie rozpuszczales, wiec wszystko ugniotlo sie ladnie od razu. Wsadzilam ciasto do lodowki, odczekalam ponad godzine i bylo cudnie!
Proponuje dopisac to do przepisu zeby wiecej lez sie nie polalo :)
Świetnie, że pierniki Ci smakują. Naszym zdaniem też są po prostu genialne:-)
A jeśli chodzi o sam przepis, wszystko jest opisane krok po kroku, dlatego zanim przystąpi się do pracy, warto przestudiować opis punkt po punkcie, by uniknąć niepotrzebnych stresów;-). Masło, miód i cukier (jeśli ktoś używa, ja cukier pomijam) należy rozpuścić w małym rondlu (ja rozpuszczam, a z Twojego opisu wynika, że zrobiłaś to samo), po czym rozpuszczoną masę należy przelać do dzieży miksera. Następnie, do miski (nie do dzieży) wsypujemy suche składniki: obydwa rodzaje mąki, kakao, sodę i przyprawy. Mieszamy. Tak przygotowaną suchą masę dodajemy do miksera zgodnie z opisem w pkt 4 (w 2 turach, a w międzyczasie dodajemy jajko). Mikser miesza do pełnego połączenia składników. W ostatniej fazie można dodatkowo lekko wyrobić ciasto dłońmi. To wszystko:-) Nie wiem, dlaczego u Ciebie pojawiły się problemy z wyrobieniem ciasta, ale skoro nie zauważyłaś w opisie, że ja też rozpuściłem masło i miód, może po prostu winny był pośpiech albo ogólny przedświąteczny chaos;-) Smacznego i Wesołych Świąt!:-)
Ah to nie wiem… moze za slaby mikser i za malo sily w rekach :)
:-)
Muszę w końcu kupić te mąki… świata i inne dodatki, bo zawsze sprawiają, że nie mogę zrobić któregoś z przepisów.
1. Jaki jest optymalny czas oczekiwania na miękkość piernika?
2. Czy polecasz może jakieś książki związane ze zdrowym odżywieniem? Chodzi mi bardziej o naukowe, ew. popularno-naukowe pozycje – coś o składach, o glutenie, nabiale etc.
Kilka dni, choć nie będą tak miękkie jak glutenowe.
Nie mam żadnych konkretnych tytułów do polecenia. Najlepszy jest zdrowy rozsądek i krytyczne podejście do źródeł wszelakich. Nie ma jednego, jedynie słusznego podejścia, każdy organizm jest inny. Wykluczyłem gluten, ponieważ czułem taką potrzebę, a po kilku latach dostrzegam same korzyści. Książki są dobre jako punkt wyjścia do zmiany, ale żadna teoria nie zastąpi praktyki.
WOW, są idealne! :D Będziemy piec dla naszego malucha, więc o cukrze raczej nie możemy zapomnieć :D Mała raczej nie doceniłaby wytrawnych ;)
Do pierników zasadniczo dodaję i cukier i miód, ale kiedyś znalazłam przepis na „chleb z dyni” i zamieniłam w nim cukier na miód i wyszedł mi pyszny piernik z dyni, więc i z pierniczkami mogę poeksperymentować.
Czy one się nadadzą na wieszanie ich na choince czy za kruche?
Powinny się nadać, na pewno nie są tak kruche jak ciasteczka kruche z definicji;-) np. https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/kruche-ciasteczka-z-orzechami/ lub https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciastka-maslane-z-rodzynkami-kruche-ciastka-bez-glutenu/
czy moge użyć tylko maki kasztanowej bez dodatku ryżowej?
Tak
Zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego, czy zmieni to dużo w smaku?
Możesz spróbować. Zmiany smaku raczej nie trzeba się obawiać, pytanie natomiast, jak to wpłynie na konsystencję ciasta. Nie sprawdzałem.
W smaku są wytrawne i pikatne. Cos poszlo jednak nie tak. Wygladaja inaczej noz na zdjeciu, są jakby nadmuchane i pękate i popekanena wierzchu.Wszystko zrobilam zgodnie z przepisem, więc sądzę, że jego wadą jest zbyt duza ilosść sody. Co o tym sądzisz?
Nie wydaje mi się, żeby były wytrawne i pikantne przez dodatek sody;-) Może pomyliłaś któryś ze składników? Surowe kakao ma na tyle łagodny smak, że nawet pierniki na samym miodzie (bez cukru) nie są goryczkowe, ani tym bardziej pikantne. Jeśli chodzi o sodę, podałem wskazaną ilość w przepisie. Może dodałaś dwie kopiaste łyżeczki (zamiast zwykłych), może użyłaś sztucznego miodu, a może kakao nie było surowe… Nie mam pojęcia skąd pikantny smak (może jesz na co dzień za dużo cukru i stąd takie wrażenie), ani dlaczego Twoje pierniki są nadmuchane…
Dziękuję za odpowiedź. Smak pikantny jest dla mnie bardziej zaletą niż wadą, pewnie jednak przesadziłam troche z imbirem, ktorego jestem wielbicielką ;) Przeszkadza mi jednak ta nadmuchana tekstura, byc może łyżeczki sody bylyza duze. Zastanawiam się czy nie lepiej zamiast jednej łyżeczki sody dodac łyżeczkę proszku do pieczenia ?
W kazdym razie dziekuję za nowe doznania smakowe i dobrych Świąt zyczę !
Można zamienić sodę na proszek do pieczenia i sprawdzić, jaki będzie efekt. Każdy z tych wspomagaczy ma swoich przeciwników i zwolenników, dla mnie to generalnie bez większej różnicy. Nie jestem fanem dodawania ich tam, gdzie to zbędne, ale tutaj akurat soda jest potrzebna. Spróbuj z proszkiem, może taki wariant będzie odpowiadać Ci bardziej. Dzięki i również wszystkiego dobrego na Święta:-)
Kurcze u mnie było wszystko ok, do momentu nie dodania jajek. Masa wyszła zbyt płynna :(
Który składnik zastąpiłaś innym? Wyrobione ciasto powinno wyglądać tak: https://www.instagram.com/p/BN4tllLgr9m/
Konsystencja może wydawać się nieco zbyt sucha, ale na pewno nie płynna. Warto precyzyjnie odmierzać ilości składników i robić pierniki punkt po punkcie, zgodnie z opisem. Przy wypiekach freestyle nie jest wskazany;-)
Pani Magdo, ja wyrabiałam ciasto na pierniki w mikserze i ciasto wyszło nawet lekko suche, trochę popękane, a pierniki wycięły się ładnie. Może u Pani to kwestia jakości miodu? Tańszy miód może zawierać wodę, a gdyby tak było, może ona rozwodniła ciasto? Pomyślałam też, że jajko mogło być za duże, ale z drugiej strony to by chyba nie zrobiło aż takiej różnicy? W każdym razie zawsze gdy masa na ciasto jest zbyt płynna warto dodać nieco więcej mąki, to zwykle pomaga.
Idealne na święta:)
To ja mam pytanie w ramach przedświątecznych przygotowań :) czy można zastąpić mąkę owsianą mąką kukurydzianą?
Można.
Dobry wieczór, ja też mam pytanie – czy pierniczki można zrobić wcześniej, tak jak zwykłe? Jutro?:-) Dotrwają do Świąt, czy zrobią się z nich sucharki piernikowe (albo kapcie piernikowe). I, pewnie wyjdę na ignorantke, ale jakie to jest surowe kakao? Czy Decomorreno może być? Aha, czy można dać gotową przyprawę do piernika?
No wyszło kilka pytań…:-)
Tak, można zrobić je wcześniej. Powinny dotrwać, ale należy zamknąć je w szczelnym pojemniku – w przeciwnym razie wyschną jak to zwykły czynić inne pierniczki;-) Kakao surowe to kakao prażone w niskiej temperaturze. Jest mniej goryczkowe w smaku i ma znacznie jaśniejszą barwę (to efekt wspomnianej niskiej temperatury, ok. 40 stopni C). Wspomniane przez Ciebie kakao też pewnie będzie OK (nie wiem, nie używam). Można dać gotową przyprawę, ale nie popieram takich praktyk:-) z uwagi na ich skład i ogólną jakość. Tak czy owak, wybór przyprawy należy do Ciebie:-)
są przepiękne
Pierniki są bardzo smaczne. U nas szybko zniknęły z pudełka na ciastka. Po tym,jak u córki zdiagnozowano alergię na mąkę pszenną i kukurydzę,szybko zaczęliśmy szukać przepisu na pierniki, które będzie mogła jeść. Ten przepis uratował nam święta! Lada dzień bierzemy się za produkcję kolejnej partii, tym razem w wersji bardziej cynamonowej.
Super, pozdrowienia dla latorośli!:-)
Czy da się tu zastąpić czymś jajka?
Niestety nie.
Część. Pozdrawiam. Genialny przepis. Chciałbym upiec dla całej rodziny większą ilość. Jak długo pierniczki w zamkniętych pojemnikach pozostają miękkie? Jak długo pozostają zdatne do spożycia? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ciasteczka wyglądają pysznie! Proszę mi powiedzieć jaka będzie ilość miodu na szklanki w tym przepisie… Byłabym wdzięczna.
Czy miód można zastąpić np. syropem klonowym ?
Można spróbować.
Jaka powinna być temperatura pieczenia?
Jak w przepisie – 180 stopni C (pkt 1).
Zrobiłam, smakowały. Łatwo się pracuje z ciastem. Mnie wyszło nieco ponad 100 sztuk, ale to pewnie kwestia rozwałkowania ciasta i wielkości foremek. Ja ozdobiłam lukrem, który nadał słodkości, bo bez dodatkowego cukru faktycznie wychodzą wytrawne. Do powtórzenia w przyszłym roku 🙂
Przepis wygląda super, pierniczki jeszcze lepiej. Zastanawiam się tylko w jakiej temperaturze je pięć bo szczerze mówiąc nie widzę tego w przepisie. No i pytanie czy taj krotki czas pieczenia jest wystarczający? 8 minut to nie za mało??
Pozdrawiam i gratuluję przepisu
Punkt 1 przepisu wskazuje, w jakiej temperaturze piec ciastka.
Przy dobrze działającym piekarniku podany czas pieczenia w zupełności wystarczy. W razie potrzeby możesz piec je dłużej, ale wtedy bardziej wyschną.
Pozdrawiam,