• ok. 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • szczypta cukru
  • 3 jajka
  • słoik pasty z bakłażanów (Towary Niezwykłe)
  • ok. 70-80 g fety
  • kolendra
  • sól, pieprz

Fajne danie z pomidorów, jajek i soczewicy.

Wykorzystałem tu przepis opublikowany na blogu Kwestia Smaku, wprowadzając jednak spore modyfikacje, zwłaszcza jeśli chodzi o proporcje składników (np. pomidory) i niektóre czynności (np. gotowanie soczewicy). Próba przygotowania posiłku zgodnie z oryginalnym przepisem nie zakończyła się niestety sukcesem.

Starajcie się nie rozgotować soczewicy (w przypadku jej czerwonej odmiany nie jest o to trudno) i pamiętajcie, że soczewica spędzi jeszcze sporo czasu w sosie – dlatego można ją dodać do pomidorów nawet nieco twardawą. Kluczowym składnikiem, mającym zdecydowany wpływ na tę potrawę, jest pasta z bakłażanów*, która nadaje całości niepowtarzalnego smaku.

1. Soczewicę gotujcie przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

2. W tym czasie w głębokim rondlu podsmażcie posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz nasiona kolendry – do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć.

3. Dodajcie na patelnię pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i duście całość ok. 10-15 minut.

4. Dodajcie odcedzoną soczewicę oraz pastę z bakłażana, wymieszajcie i całość zagotujcie. W razie potrzeby, dodajcie trochę wody.

5. Zmniejszcie ogień, zróbcie w daniu zagłębienia i w każde z nich ostrożnie wbijcie po jednym jajku. Wierzch potrawy posypcie kawałkami fety i delikatnie wciśnijcie je w sos. Przykryjcie rondel pokrywką i gotujcie na małym ogniu jeszcze przez 10 minut (po tym czasie żółtko będzie ścięte całkowicie, w razie potrzeby gotujcie krócej).

*pasta z bakłażanów (Towary Niezwykłe), skład: bakłażany (62%), pomidory, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, przyprawy. Waga: 200 g

Smacznego!

Jaja duszone L_05