- 500 g białych szparagów
- 1-2 cebule
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 litr bulionu
- 1 wędzony dorsz (ok. 400 g)
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- oliwa extra vergine
Białe szparagi doskonale sprawdzają się w zupie, która dzięki wędzonej rybie nabiera dodatkowego blasku.
Przepis na zupę-krem z zielonych szparagów znajdziecie TUTAJ.
O ile znakomite pod każdym względem zielone szparagi mają wiele zastosowań, tak białe, moim zdaniem, najlepiej sprawdzają się w zupie. Doskonałym dodatkiem, zarówno dekoracyjnym jak i smakowym jest tutaj wędzony dorsz. Ryba pod wpływem ciepła stanie się jeszcze bardziej delikatna, idealna w zestawieniu z dość łagodnym kremem. Tradycyjnie – jak przy wszystkich zupach-kremach – zrezygnowałem ze śmietany. W mojej ocenie nie jest tu do niczego potrzebna.
1. Zagotujcie bulion, dodajcie posiekane szparagi, zmniejszcie ogień, przykryjcie garnek i gotujcie ok. 20 minut.
2. W tym czasie na patelni podsmażcie przez kilka minut posiekany seler naciowy oraz cebulę, aż warzywa nieco zmiękną. Wtedy dodajcie je do zupy wraz ze sporą szczyptą pieprzu oraz gałką muszkatołową.
3. Podzielcie rybę na ładne kawałki, usuwając ości.
4. Zmiksujcie zupę. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie przyprawy. Nie miksuję zupy długo, nie zależy mi na idealnie gładkiej konsystencji.
5. Rozlejcie zupę do miseczek, pośrodku każdej porcji ułóżcie kilka kawałków ryby, a całość skropcie oliwą.
Smacznego!
zapraszam do dodania zupy do akcji/konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
Zupę-krem ze szparagów jadłam, jednak wyglądała zupełnie odmiennie od tej ;p
Podoba mi się ten przepis. Lekka zupa idealna na wiosnę, niezagęszczona mascarpone ani śmietaną. Super, do zrobienia.
Jaka szkoda, że w sezonie na szparagi umknął mi ten przepis!!!
Tak sobie myślę, czy jak zastąpię białe szaparagi – których teraz nie ma – selerem, będzie dobrze?
Jak najbardziej:-)