• pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1-2 cebule
  • litr bulionu
  • 4 kromki chleba na grzanki
  • 4 jajka
  • pieprz, sól
  • oliwa extra vergine

Zupa-krem ze szparagów to klasyczna, a przy okazji przepyszna forma wykorzystania tego warzywa. 

Przepis jest banalnie prosty, a dodatkiem do zupy może być np. grzanka z dobrego pieczywa. By danie nieco urozmaicić, od Jamiego Olivera zapożyczyłem sposób podania kremu z zatopionym w nim jajkiem w koszulce. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Spróbujcie sami!

1. Posiekany seler naciowy oraz cebulę podsmażcie na patelni przez kilka minut, aż nieco zmiękną.

2. Dodajcie do bulionu pokrojone na kawałki pędy szparagów (główki odetnijcie i na razie odłóżcie). Zagotujcie bulion, zmniejszcie ogień, przykryjcie garnek i gotujcie ok. 10 minut.

3. Całość zmiksujcie w blenderze i przelejcie z powrotem do garnka, dodajcie sól, pieprz i główki szparagów. Gotujcie na wolnym ogniu ok. 2 minut, aż główki zmiękną.

4. W tym czasie przygotujcie w tosterze grzanki.

5. W międzyczasie powinniście przygotować wrzątek do ugotowania jajek w koszulkach. Najlepiej użyć szerokiego garnka, by zmieścić w nim równocześnie cztery jajka. Gdy woda zacznie się gotować, dodajcie trochę octu i ostrożnie, ale zdecydowanie wbijcie jajka (muszą być idealnie świeże) bezpośrednio do wody. Gotujcie ok. 3 minut, lub więcej, jeśli wolicie bardziej ścięte żółtka. Więcej o gotowaniu jajek w koszulkach możecie przeczytać TUTAJ. Pamiętajcie, że to nie zawody, jajka przyrządzone w ten sposób nie muszą być idealne.

6. Rozlejcie zupę do miseczek, do każdej porcji włóżcie grzankę i jajko. Całość skropcie oliwą i posypcie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!