Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie.
Jajka pieczone w oliwie zrobiły prawdziwą furorę! Dosłownie zasypaliście FiKa wiadomościami i zdjęciami dowodzącymi, że jajka w oliwie zagościły na Waszych stołach, i – co najważniejsze – że smakują wybornie :-)
Tak jest w istocie, pora więc na drugą odsłonę – tym razem z jajek przepiórczych. Ta wersja powinna przypaść do gustu również wszystkim tym, którzy z przyczyn zdrowotnych jaj kurzych po prostu jeść nie mogą.
Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie przygotowuje się praktycznie tak samo, jak jaja kurze. Używam jednak innego zestawu przypraw, a jajka podaję z nowym dodatkiem. Poprzednio była to pasta z awokado, tym razem jest lekka zielona sałatka z dużą ilością ziół.
W mojej wersji jajka przepiórcze są trochę mocniej wypieczone (zapiekają się, tworząc mini omlet z chrupiącymi krawędziami), ale jeśli wolisz, możesz smażyć je nieco krócej niż zgodnie z czasem, który podaję w przepisie.
Pieczone jajka przepiórcze świetnie smakują podane z lekką odświeżającą sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych.
Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Jajka:
- 18 jajek przepiórczych
- 6-8 łyżek oliwy extra vergine
- 2 suszone papryczki piri piri
- szczypta młotkowanego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- różowy pieprz i koperek do dekoracji
- 2 kromki chleba, np. domowego chleba z ziaren (opcjonalnie)
Sałatka:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 awokado
- 1/2 dużej szalotki
- duża garść owoców kaparowca
- garść listków mięty
- trochę listków koperku
- sok z 1/2 cytryny
- olej lniany (lub oliwa extra vergine)
- ocet z białego wina
Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie – PRZEPIS:
- Przygotuj sałatkę. Umyte pomidorki koktajlowe oraz kaparowce przekrój na pół. Szalotkę pokrój na mandolinie w cienkie talarki, przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli, wlej 3-4 łyżki octu oraz trochę wrzątku i odstaw na ok. 30 minut. Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj tyle oleju lnianego lub oliwy, ile potrzebujesz.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynek do zapiekania wlej po kilka łyżek oliwy (ok. 2-3, w zależności od wielkości naczyń). Oliwa powinna pokryć dno.
- Wstaw naczynia do piekarnika na 5-7 minut, by wlana do nich oliwa podgrzała się.
- Do dwóch misek rozbij jajka przepiórcze – po 8-9 jajek na porcję. Do każdej miski dodaj po jednej rozkruszonej papryczce piri piri (albo płatki chilli) oraz pozostałe przyprawy.
- Do naczynek z rozgrzaną oliwą wlej jajka z miseczek. Wstaw do piekarnika na ok. 4-5 minut.
- Gotowe porcje oprósz różowym pieprzem i posyp koperkiem.
- Jajka podaj z sałatką i – ewentualnie – z chlebem. Polecam przepis na wegański chleb z ziaren lub chleb z ziaren z dodatkiem ghee.
Wygląda pysznie, tylko kto mi to usmaży? Nie potrafię obchodzić się z jajkami przepiórczymi :(((( Na pocieszenie może zrobię chociaz sałatkę, uwielbiam wszystko, co zawiera awokado <3
My też!