Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie.

Jajka pieczone w oliwie zrobiły prawdziwą furorę! Dosłownie zasypaliście FiKa wiadomościami i zdjęciami dowodzącymi, że jajka w oliwie zagościły na Waszych stołach, i – co najważniejsze – że smakują wybornie 🙂

Tak jest w istocie, pora więc na drugą odsłonę – tym razem z jajek przepiórczych. Ta wersja powinna przypaść do gustu również wszystkim tym, którzy z przyczyn zdrowotnych jaj kurzych po prostu jeść nie mogą.

Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie przygotowuje się praktycznie tak samo, jak jaja kurze. Używam jednak innego zestawu przypraw, a jajka podaję z nowym dodatkiem. Poprzednio była to pasta z awokado, tym razem jest lekka zielona sałatka z dużą ilością ziół.

W mojej wersji jajka przepiórcze są trochę mocniej wypieczone (zapiekają się, tworząc mini omlet z chrupiącymi krawędziami), ale jeśli wolisz, możesz smażyć je nieco krócej niż zgodnie z czasem, który podaję w przepisie.

Pieczone jajka przepiórcze świetnie smakują podane z lekką odświeżającą sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych.

Jajka przepiorcze zapiekane w oliwie

Jajka przepiorcze zapiekane w oliwie

Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Jajka:

  • 18 jajek przepiórczych
  • 6-8 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 suszone papryczki piri piri
  • szczypta młotkowanego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • różowy pieprz i koperek do dekoracji
  • 2 kromki chleba, np. domowego chleba z ziaren (opcjonalnie)

Sałatka:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 1/2 dużej szalotki
  • duża garść owoców kaparowca
  • garść listków mięty
  • trochę listków koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej lniany (lub oliwa extra vergine)
  • ocet z białego wina

Jajka przepiórcze zapiekane w oliwie – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę. Umyte pomidorki koktajlowe oraz kaparowce przekrój na pół. Szalotkę pokrój na mandolinie w cienkie talarki, przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli, wlej 3-4 łyżki octu oraz trochę wrzątku i odstaw na ok. 30 minut. Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj tyle oleju lnianego lub oliwy, ile potrzebujesz.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynek do zapiekania wlej po kilka łyżek oliwy (ok. 2-3, w zależności od wielkości naczyń). Oliwa powinna pokryć dno.
  3. Wstaw naczynia do piekarnika na 5-7 minut, by wlana do nich oliwa podgrzała się.
  4. Do dwóch misek rozbij jajka przepiórcze – po 8-9 jajek na porcję. Do każdej miski dodaj po jednej rozkruszonej papryczce piri piri (albo płatki chilli) oraz pozostałe przyprawy.
  5. Do naczynek z rozgrzaną oliwą wlej jajka z miseczek. Wstaw do piekarnika na ok. 4-5 minut.
  6. Gotowe porcje oprósz różowym pieprzem i posyp koperkiem.
  7. Jajka podaj z sałatką i – ewentualnie – z chlebem. Polecam przepis na wegański chleb z ziaren lub chleb z ziaren z dodatkiem ghee.

Jajka przepiorcze zapiekane w oliwie

Jajka przepiorcze zapiekane w oliwie