• sardynki usmażone w tempurze
  • kilka kromek dobrego chleba
  • trochę szpinaku
  • trochę pomidorków koktajlowych
  • trochę kaparów
  • ostry sos Sriracha
  • oliwa extra vergine

Sardynki smażone w tempurze w wersji kanapkowej.

To kolejny pomysł na podanie usmażonych w tempurze sardynek, przygotowanych według tego przepisu (LINK), a właściwie „wariacja na temat”, bowiem do przygotowania kanapek użyłem tych samych składników, co do sałatki. Ten sposób ma jednak dodatkową zaletę – tak można zjeść nawet sardynki na zimno, jeśli wcześniej usmażyliśmy ich zbyt dużo.

1. Na ciepłych grzankach z dobrego pieczywa, zwilżonych odrobiną oliwy, ułóżcie trochę grubo posiekanego szpinaku oraz plasterki pomidorków koktajlowych.

2. Następnie, dodajcie sardynki i polejcie je ostrym sosem (np. Sriracha). Na wierzch kanapek dodajcie po kilka kaparów.

Kanapka z sardynkami L_02

Smacznego!