• kilka kromek dobrego chleba
  • ok. 250 g zielonych szparagów
  • kilka jajek
  • trochę dobrej musztardy (tu: z pomidorami, Towary Niezwykłe)
  • trochę rukoli
  • parmezan
  • pieprz

Szparagi i jajka to para, która zasłużenie zajmuje silną pozycję w kulinarnym kanonie.

Szparagi można, rzecz jasna, przyrządzić na wiele sposobów, warto jednak wrócić czasem i do tego klasycznego połączenia – na przykład w postaci najzwyklejszej w świecie kanapki, do tego z… musztardą. Grillowanie szparagów zawsze się udaje, tym bardziej, że nie trzeba pastwić się nad nimi w nieskończoność, wystarczy przetrzymać je na patelni dokładnie tyle, ile potrzeba do pojawienia się charakterystycznych grillowych pasków. No i smażone sadzone jajko, łatwizna, prawda?

1. Odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów i usmażcie je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (ok. 4-5 minut).

2. W tym czasie usmażcie na maśle jajka sadzone. Smażcie je tylko z jednej strony, aż żółtko zacznie się ścinać.

3. Kromki chleba posmarujcie musztardą* i rozłóżcie na nich trochę listków rukoli.

4. Na każdej kromce połóżcie sadzone jajko i 3-4 szparagi.

5. Skropcie kanapki oliwą i zetrzyjcie na nie strugaczką kilka wiórków parmezanu. Całość doprawcie pieprzem.

Kanapka szparagowa L_04

Smacznego!

*musztarda z suszonymi pomidorami (Towary Niezwykłe).