Komosa ryżowa z warzywami.

Błyskawiczna komosa ryżowa z warzywami to nasz najczęstszy późny obiad na kolację, który standardowo przyrządzam wieczorem w tygodniu, po powrocie z pracy. W czasach narodowej kwarantanny sprawdza się równie dobrze. Jeżeli śledzisz fikowe InstaStories, wiesz, że jemy takie posiłki co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najczęściej w 100% roślinne (z komosą lub kaszą), a czasem okraszone jajkami na półtwardo, porcją dobrego dojrzałego sera albo mozzarelli.

Do warzyw możesz dodać nie tylko quinoa, ale też dowolną kaszę, ryż lub nawet makaron. Zużywam zapasy komosy, ponieważ to jedyny produkt, który kupiłem na zapas jeszcze zanim zesłano nam lockdown. Warzywa, jakie trafią na patelnię, to również kwestia dowolna. U mnie to – obecnie – najczęściej cukinia, rzodkiewki, papryki Romero (podłużne, często sprzedawane po dwie sztuki), fenkuł i zioła, czyli składniki, w które bez problemu mogę zaopatrzyć w pobliskim warzywniaku. Btw, kilka dni temu w rzeczonym warzywniaku, w którym co kilka dni odbieram m.in. jabłka i skrzynkę cukinii, pani za ladą stwierdziła z uśmiechem: „te cukinie to kupuje właściwie tylko Pan”. Cóż, jest przynajmniej dla kogo zamawiać 😉

Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 100 g białej quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 cukinie
  • 2 papryki Romero
  • pęczek rzodkiewek
  • ½ sporego fenkułu (albo jeden mały)
  • 1/4 dużego pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, roztartych w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri, roztarta w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • olej do smażenia

Komosa ryżowa z warzywami – PRZEPIS:

  1. Komosę ryżową (quinoa) przepłucz i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12-15 minut, do wygotowania całej wody).
  2. W tym czasie pokrój cukinie wzdłuż na ćwiartki i posiekaj. Wytnij twardą końcówkę fenkułu, fenkuł posiekaj. Posiekaj paprykę i łodygi kolendry.
  3. W dużej głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i szczyptę soli, roztarte wcześniej w moździerzu. 
  4. Duś pod przykryciem przez około 8-10 minut (w tym czasie przemieszaj raz lub dwa).
  5. Gdy warzywa zmiękną (ale nie za bardzo, postaraj się ich nie rozgotować, by pozostały lekko al dente), dodaj na patelnię ugotowaną komosę. Dokładnie wymieszaj i przez chwilę podduś całość.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj grubo posiekane listki kolendry, wymieszaj i podawaj.

Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami