• 20 dużych surowych krewetek (mogą być mrożone)
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 spory kawałek imbiru (długości palca wskazującego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego owocu sumaku (opcjonalnie)
  • 1 pęczek kolendry
  • 4-5 łyżek bezglutenowego sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli)
  • 3 kapusty pak-choi
  • olej do smażenia

Krewetki na ostro z papryką, kolendrą i kapustą pak-choi.

To proste i pyszne danie w azjatyckim stylu, choć raczej nie trzymam się wiernie schematów, które rządzą tą różnorodną kuchnią.

Wystarczy limonka, sos sojowy, kolendra, imbir i sporo przypraw.

Wcześniejsze przygotowanie pasty sprawdza się lepiej niż używanie posiekanego imbiru czy czosnku. Dzięki paście ostre i wyraziste smaki mocniej przenikają całe danie. Ścierając imbir na tarce nie musisz również martwić się, czy kawałek, którym dysponujesz, nie okaże się łykowaty.

Doskonałym dodatkiem do krewetek jest gotowana na parze lub w wodzie kapusta pak-choi.

Koniecznie musisz tego spróbować!

Sprawdź też inne przepisy z KREWETKAMI i PAK CHOI

Krewetki na ostro L_04

PRZEPIS:

  1. Przygotuj krewetki – usuń główki (jeśli są) i pancerze krewetek. By oczyścić krewetki, natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu.
  2. Na suchej patelni upraż przyprawy – kolendrę, koper włoski, pieprz i gorczycę, by wydobyć z nich więcej smaku. Gdy gorczyca i kolendra zaczną strzelać, przesyp przyprawy do moździerza i utrzyj.
  3. Przygotuj pastę do krewetek. Przy pomocy łyżki zeskrob skórę z imbiru i zetrzyj imbir na tarce. Zetrzyj na tarce obrane ząbki czosnku. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli (bez pestek), uprażone i rozgniecione przyprawy, sumak oraz mniej więcej połowę pęczka kolendry, posiekanego od strony łodyżek. Wlej sok z połowy limonki oraz większość sosu sojowego i wymieszaj.
  4. Paprykę pokrój na niewielkie kawałki i posiekaj pozostałą część pęczka kolendry.
  5. Umyte kapusty pak-choi przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na parze. Wystarczy im 10 minut.
  6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podduś paprykę, aż zacznie mięknąć. Dodaj pastę i, mieszając, smaż całość przez chwilę. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę sosu sojowego.
  7. Dodaj krewetki i smaż krótko, aż zmienią kolor. Pod koniec smażenia dodaj pozostały sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.
  8. Krewetki podawaj z pak-choi. Kapustę możesz skropić sosem sojowym i posypać połową posiekanej papryczki chilli.

Krewetki na ostro L_03

Krewetki na ostro L_02