- ok. 500 g ziemniaków
- 12 zielonych szparagów
- 1-2 puszki dobrej jakości filecików z makreli
- 1 duża szalotka
- 8 jajek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- masło
Cavalas com Brás de espargos verdes.
Uwielbiam klasyczny Bacalhau à Brás i korzystam z możliwości zamawiania go za każdym razem, gdy jesteśmy w Portugalii.
Swego czasu pokusiłem się nawet o przygotowanie własnej wersji tej potrawy, a przepis ów trafił do mojej książki – Bacalhau à Brás czyli portugalska jajecznica z dorszem.
Tym razem proponuję wariację na temat à Brás, przygotowaną z uwzględnieniem kilku ogólnych założeń.
Po pierwsze, odchudziłem ziemniaki, w związku z czym zamiast obsmażać je krótko w głębokim tłuszczu, tym razem podpiekłem je beztłuszczowo w piekarniku. Metoda ta zdała egzamin, więc będę sięgać do niej częściej, ponieważ zdecydowanie nie jestem fanem smażenia czegokolwiek w głębokim tłuszczu i korzystam z tej opcji sporadycznie.
Po drugie, dodałem zielone szparagi. To świetny sezonowy dodatek, który znakomicie pasuje do tego dania. Połączenie to podpatrzyłem podczas naszej ostatniej kwietniowej wizyty w Lizbonie, gdzie w Mercado da Ribeira w swym punkcie restauracyjnym serwował w ten sposób dorsza Miguel Castro e Silva (ZOBACZ). Ów znany portugalski szef kuchni przygotował w ten sposób norweskiego dorsza zimowego Skrei (w kawałku, nie połączonego z jajkami).
Próbowałem też podawanej w ten sam sposób kaczki (Brás de pato, z cukinią i grzybami – ZOBACZ), co uświadomiło mi, że do tradycyjnego zestawu à Brás (ziemniaki-cebula-jaja) można użyć właściwie każdego dodatku. Chciałem jednak pozostać wierny Portugalii, stąd fileciki z makreli z portugalskich konserw, które – jak już niejednokrotnie wspominałem na blogu – są miejscową specjalnością i jedną z wizytówek tego kraju (ZOBACZ). Takie puszki mają czyste składy i nie zawierają niczego więcej poza rybkami lub owocami morza, oliwą i solą lub innymi przyprawami.
Kurkuma nie jest klasycznym składnikiem, ja jednak lubię głęboką, intensywnie żółtą barwę, jaką à Brás dzięki niej uzyskuje. Jeśli wolisz, możesz z kurkumy zrezygnować.
Cavalas com Brás de espargos verdes – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Umyte i obrane ze skórki ziemniaki zetrzyj (możesz użyć do tego celu malaksera z odpowiednią tarczą). Starte ziemniaki przepłucz, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Bardzo dokładnie odciśnij.
- Rozłóż starte ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Ziemniaki powinny upiec się i zmięknąć, ale nie powinny jednocześnie się zrumienić. W razie potrzeby przetrzymaj je w piecu nieco dłużej, a gdyby zaczęły się rumienić, przykryj je folią.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, odetnij główki i odłóż. Posiekaj szparagi na niewielkie kawałki.
- Do miski wbij jajka, dodaj sól, pieprz i kurkumę, po czym dokładnie wymieszaj (kurkuma ma tendencję do zbijania się w grudki).
- Na dużej patelni rozgrzej trochę masła i oliwy i wrzuć posiekaną szalotkę. Duś, aż zmięknie, po czym dodaj szparagi (bez główek). Podsmaż minutę, a następnie dodaj ziemniaki. Podsmaż, mieszając, przez kolejną minutę lub dwie.
- Wlej jajka i, mieszając, smaż całość jak jajecznicę. W razie potrzeby dodaj więcej masła. Podczas smażenia dopraw solą i pieprzem. Gotowa potrawa nie powinna mieć konsystencji lelawej jajecznicy – powinna być dość mocno ścięta.
- W tym czasie na drugiej, małej patelni rozgrzej trochę masła i podsmaż przez minutę lub dwie główki szparagów.
- Danie podaj z filecikami makreli i główkami szparagów, skropione oliwą extra vergine lub oliwą z puszek po rybkach.
W Lizbonie nie byłam, ale to co widzę wygląda bardzo apetycznie
Powiem Ci, że zainteresowała mnie najpierw nazwa, bardzo lubię testować potrawy, których nie znam i o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Jajecznica mistrz, ale z drugiej strony połączenie ziemniaki, jajka, szparagi musi dać zajebisty rezultat, czy nie tak? Mega przepis, proszę o więcej inspiracji z podróży. Zwłaszcza z tak pysznych krajów jak Portugalia, którą na razie poznaję dzięki Twojej świetnej stronie:) Mam nadzieję, że będzie to pyszny wstęp do magicznej wyprawy, której w końcu się doczekam:)
Życzę realizacji planów podróżniczych jak najszybciej:-)
Cześć! Czy gdzieś w Warszawie można kupić takie dobre portugalskie konserwy? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Tak, bywają w dobrze zaopatrzonych sklepach z hiszpańskim i portugalskim jedzeniem. Warto szukać:-)
Czasami (coraz częściej) w Biedronkach :) I na pewno na Bio Bazarze na stoisku Smaków Portugalii.
Jajka i szparagi to połączenie, które ubóstwiam, więc chyba nie mam wyjścia – trzeba to danie zrobić ;)
Zdecydowanie trzeba!:-)
Zapowiada się zajebiście:)
I smakuje rewelacyjnie, można się uzależnić, polecam!
Força Portugal! Takie proste, a takie pyszne!
O, coś nowego :) Brzmi super, ale ja chyba usmażę ziemniaki w głębokim tłuszczu, tak jak Ty w książkowej wersji :)
Kolor obłędny, już tylko z tego powodu muszę to zrobić. A zestaw składników brzmi jak marzenie
Do dzieła!:-)
Pracochłonna jajecznica, ale wyjątkowa dobra. Warto zrobić:)
O! I znów smacznie, znów kreatywnie, znów bez glutenu :) Kiedy wreszcie nowa książka?
Mam wszystkie składniki, w sobotę ma padać, więc śniadanie nie musi być na szybko – będę działać :)
Coś co tak wygląda musi być przepyszne. Lubię kombinować z jajecznicami, a taki zestaw jeszcze nie gościł na naszym stole. Spróbuję.