Krótko smażony bób z mozzarellą.
Uwielbiam krótko smażony, chrupiący bób, a w tym sezonie smażę go namiętnie w żeliwnym garnku elektrycznym multicookera Wartmann. Bób smażony w ten sposób rumieni się błyskawicznie i doskonale smakuje. Limonkowo-ziołowy sos dodaje daniu lekkości, a że lubimy kwaskowate smaki, nie żałuję soku z limonek. Przy takiej ilości bobu (kilogram zielonych fasolek na trzy limonki), całość jest tylko lekko kwaskowata. Kremowa mozzarella to zawsze wspaniały dodatek do smażonych czy pieczonych warzyw, nie inaczej jest tym razem. Proste i pyszne!
Krótko smażony bób z mozzarellą – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- około 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem)
- mozzarella – 2 sztuki po około 120 g
- świeże zioła: duża garść listków kolendry, duża garść listków koperku
- kilka filetów anchois
- sok z 3 limonek
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- garść pistacji, niesolonych
- sól (opcjonalnie)
Krótko smażony bób z mozzarellą – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (3 minuty) i obierz go ze skórki.
- W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj kolendrę, koperek, anchois, sok z limonek oraz chlust oliwy. Dressing powinien być płynny, dlatego używam sporej ilości soku z limonki.
- Do żeliwnego garnka multicookera wlej trochę oleju i włącz program SEAR. Gdy garnek się rozgrzeje, wrzuć ugotowany wcześniej bób. Smaż przez 10 minut. Podczas smażenia przemieszaj bób raz lub dwa.
- Usmażony bób przełóż do miski i dodaj dressing. Dodaj pieprz oraz – w razie potrzeby – sól. Wymieszaj. Podziel na porcje i dodaj po jednej sztuce mozzarelli rozerwanej na pół. Dopraw oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami.














FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







