Lody pomidorowe z balsamico i pieprzem.
Uwielbiamy pomidory. To bez dwóch zdań nasz TOPowy owoc. Od wiosny do jesieni co najmniej skrzynka pomidorów w garażu to absolutny must have, ponieważ pomidory to najlepsza i najsmaczniejsza baza sałatek, zup, sosów, zapiekanek; śniadań, obiadów i kolacji. Najlepsza baza wszystkiego :-) Dzień bez pomidorów jest dniem straconym. Bo czy latem cokolwiek smakuje lepiej niż soczysta malinówka, w której można zatopić kły? Odpowiedź jest prosta: nic! A do tego jeszcze te nazwy pomidorowych gatunków: Oxheart, Faworyt, Cytrynek, Black Russian… Pomidory wygrywają na każdym polu :-)
Aromatyczne, dojrzałe w słońcu pomidory to cud natury i kwintesencja lata, dlatego warto je jeść jak najczęściej. Korzystać i eksperymentować. Deser z pomidorów? Pomidory są przecież słodkie, więc nadają się do tego idealnie!
Lody pomidorowe to deser inspirowany asortymentem pewnej małej włoskiej organicznej sieci lodziarni, która poza kilkoma lokalami we Włoszech ma także jedną miejscówkę w Sewilli. Wyjątkowość ich oferty polega na tym, że lodziarnie oferują swoje wyroby w dwóch wariantach. Po pierwsze, lody tradycyjne – na śmietanie, cukrze i jajkach. A po drugie lody dla tych, którzy oczekują nie tylko smaku, ale też lepszych, zdrowszych i lżejszych składników. Te zdrowsze powstają na mleku ryżowym własnego wyrobu, a zamiast rafinowanego cukru dodaje się czystą fruktozę. Fruktoza jest dwa razy słodsza od cukru, dzięki czemu do deserów można jej dodać dwa razy mniej, ograniczając tym samym ich kaloryczność. Lista smaków jest tam krótka, zmienna i bazuje na sezonowych dodatkach – przede wszystkim na owocach. Całoroczne są takie smaki, jak na przykład pistacjowy czy kawowy (obydwa – rewelacja!). Poza tym, lodziarnie otwierają się wczesnym popołudniem, ponieważ lody przygotowywane są codziennie rano. Smaków jest oczywiście mniej niż w typowych lodziarniach przemysłowych, bo liczy się tu przede wszystkim sezonowość i naturalność, a nie ilość.
Lody pomidorowe z tego przepisu – na mleku ryżowym i słodzone fruktozą – to właściwie bardziej sorbet* i taka jest też ich konsystencja. Z jednej strony gładka, jedwabista i bez grudek, a z drugiej nie tak kremowa, jak w przypadku lodów z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, ricotty, śmietany czy mascarpone. By uzyskać idealnie gładki sorbet o intensywnie pomidorowym kolorze i bez jakichkolwiek niechcianych drobinek (pestki, cząstki pomidorowych skórek) użyj pomidorów w kawałkach Primo Gusto. Dzięki temu nie tylko stworzysz perfekcyjny deser, ale też zaoszczędzisz czas. Lody są przepyszne i niezwykle orzeźwiające, dlatego znakomicie sprawdzą się jako koło ratunkowe także w naprawdę upalne dni. Oby było ich w tym roku jak najwięcej!!!
Lody są w 100% roślinne (wegańskie) i bezglutenowe. A przy okazji, dietetyczne – cała porcja (czyli 1 kg) liczy ok. 500 kcal.
Lody pomidorowe – SKŁADNIKI na ok. 1 kilogram (=ok. 1,5 litra) lodów:
- ok. 800 g pomidorów w kawałkach Primo Gusto (2 opakowania)
- ok. 300 g truskawek
- 300 ml mleka ryżowego (niesłodzonego)
- 40 g fruktozy (=5 łyżeczek); jeżeli używasz cukru, dodaj 80-100 g
- 1 łyżka balsamico dobrej jakości
- 1 płaska łyżeczka pieprzu (u mnie: pieprz voatsiperifery z Madagaskaru, ale może być też zwykły czarny pieprz)
- garść pinioli
- ziele oliwne
Lody pomidorowe – PRZEPIS:
- Truskawki dokładnie opłucz i usuń szypułki.
- Do kielicha blendera dodaj pomidory w kawałkach, truskawki, balsamico, mleko ryżowe, fruktozę i pieprz. Zmiksuj na gładko (ZOBACZ).
- Wstaw masę na lody do lodówki na 2 godziny (albo na całą noc), by dobrze się schłodziła.
- Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako:
–> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 15-20 minut. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika (ja używam ceramicznej keksówki, takiej jak w przepisie na kremowe lody brzoskwiniowe) i wygładź. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Po takim czasie lody pomidorowe są idealne do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz przechowywać je w zamrażarce dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki.
–> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 3 razy w odstępach ok. 45-60 min.
- Lody pomidorowe podawaj z piniolami i zielem oliwnym. Jako dodatki świetnie sprawdzą się też niesolone pistacje lub orzeszki cedrowe i listki tymianku.
*Sorbet to lody bez dodatku produktów mlecznych (pochodzenia zwierzęcego)
bardzo interesujące, mam przeczucie, że skuszę się na ten deser. nigdy nie jadłam pomidorów pod postacią lodów ;)