- kawałek wędzonego łososia ze skórą
- 800 ml śmietany dobrej jakości 12
- 2 kwiaty cukinii
- garść listków bazylii, mięty i koperku
- kilka orzechów (mogą być macadamia lub nerkowce, tu: wędzona macadamia)
- oliwa extra vergine
Łosoś, ser śmietankowy domowej roboty, kwiaty cukinii, wędzone orzechy macadamia i zioła.
To mała elegancka przystawka przygotowana metodą DIY.
Sam zrobiłem śmietankowy serek, samodzielnie uwędziłem łososia oraz orzechy. Nie wyhodowałem wprawdzie kwiatów cukinii (jeszcze), ale wszystko przede mną ;-)
Przygotowanie serka śmietankowego w domu jest banalnie proste (patrz pkt 1 przepisu). Z podanych proporcji uzyskasz oczywiście więcej sera niż potrzeba do tej prostej przystawki, ale możesz wykorzystać go później w innym daniu lub po prostu zjeść np. z ziołami, albo użyć jako dodatku do placków, naleśników, pieczywa, etc.
Łososia i orzechy uwędziłem w domowej wędzarni, o której więcej możesz przeczytać TUTAJ. Orzechy przed wędzeniem nie wymagają żadnych specjalnych przygotowań. Filet z łososia namoczyłem przez noc w solance (litr wody, 7 łyżeczek soli). Następnie osuszyłem i wstawiłem do wędzarni (wraz z orzechami i kilkoma innymi dodatkami) na około 2 godziny.
Do przystawki dodałem tylko część ryby. Resztę najlepiej zjeść na ciepło od razu po uwędzeniu. Skóra dodatkowo podpieczona w piekarniku przybiera postać chrupiącego chipsa. Jeśli nie masz wędzarni, użyj upieczonej ryby albo kup wędzoną.
Całość cieszy oko, a śmietankowy, bardzo kremowy serek świetnie komponuje się z rybą.
PRZEPIS:
- Sito lub durszlak wyłóż gazą i wstaw do garnka. Na gazę przełóż śmietanę i wstaw do lodówki co najmniej na całą noc (najlepiej trochę dłużej). W ten sposób otrzymasz pyszny kremowy śmietankowy twarożek (ZOBACZ).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zdejmij skórę z filetu łososia, ułóż ją na blasze (łuskami do góry) i wstaw pod górną grzałkę piekarnika na 5-8 minut.
- Kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół i usuń pręciki (są gorzkie).
- Na talerzach ułóż po dwie połówki kwiatów. Do wnętrza każdej połówki dodaj mniej więcej łyżeczkę śmietankowego serka. Posyp odrobiną koperku.
- Dodaj trochę mięsa łososia, kawałek upieczonej chrupkiej skóry (chipsa), grubo posiekane orzechy oraz listki mięty i bazylii. Skrop oliwą.
Wygląda jak milion dolarów :D zazdrość mnie zżera, jak pomyślę, że Twoja żona je tak w standardzie. Też chcę takiego faceta!!! Gdzie mam szukać? :P
Pytasz, skąd jestem? ;-) Z Wrocka, ale drugiego takiego nie znajdziesz :{
Taki serek uda się ze zwykłej śmietany ze sklepu?
Tak
Kompozycja doskonała, chciałabym to zjeść