Makaron z dyni piżmowej – z pieprzem i parmezanem.

Warzywem, z którego najprościej przygotować roślinne spaghetti lub tagliatelle, jest – jak wiadomo – cukinia. Nieźle sprawdza się też batat. Makaron z cukinii to banał, ale z dyni? Już nie 🙂 I nie mówię tu o makaronie wydobytym z wnętrza dyni makaronowej, ale o makaronie zrobionym z dyni piżmowej.

Nie lubię dyni makaronowej, dlatego jej nie używam. Spróbowałem tej odmiany kilka razy, opublikowałem na blogu 1 czy 2 przepisy i wystarczy. Zdecydowanie bardziej po drodze jest mi z dynią piżmową, hokkaido, futsu black, mandarynkową i tak dalej. A makaron z dyni piżmowej jest naprawdę przepyszny!

Spora część dyni piżmowej nie zawiera gniazda nasiennego. Dzięki temu butternut jest wręcz stworzony do makaronowych eksperymentów.

Poniższy przepis jest wariacją na temat klasycznego włoskiego makaronu Cacio e Pepe, który podaje się z dużą ilością sera (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano) i świeżo mielonego pieprzu. Do makaronu dodałem kilka rodzajów pieprzu (mam, więc używam), ale aż taka różnorodność nie jest niezbędna. Warto jednak postarać się o pieprz czerwony, który dodaje całości dodatkowego koloru i świetnie podkręca smak.

Tak przyrządzony makaron z dyni jest pikantny. Dynia, jako warzywo z natury raczej łagodne i mało wyraziste w smaku – sprawdza się tu idealnie. Pieprzną ostrość tonuje tłusty i kremowy wyśmienity parmezan, na którym nie warto oszczędzać 🙂

Sprawdź też przepisy na makaron z cukinii.

Makaron z dyni

Makaron z dyni

Makaron z dyni piżmowej – SKŁADNIKI:

  • 1/2 dyni piżmowej (część bez gniazda nasiennego)
  • duża garść świeżo startego sera (Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano)
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru
  • 3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • sól
  • trochę masła
  • oliwa extra vergine

Makaron z dyni piżmowej – PRZEPIS

  1. Obierz dynię ze skóry przy pomocy obieraczki do warzyw. Odetnij część dyni bez gniazda nasiennego. Przekrój ją wzdłuż na dwie połowy.
  2. Za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw pokrój dynię w paski przypominające cienkie wstążki makaronu.
  3. W głębokiej patelni rozpuść trochę masła (ok. łyżki) i wlej trochę oliwy.
  4. Dodaj dynię, dopraw solą i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż dynia zmięknie. Zajmie to około 5-6 minut (pod koniec duszenia dodaj odrobinę wody). Nie przetrzymuj dyni na patelni zbyt długo; powinna zachować makaronową postać.
  5. Parmezan zetrzyj na tarce. Grubo utłucz w moździerzu pieprz (poza czerwonym) oraz papryczkę piri piri. Na koniec dodaj czerwony pieprz (jest łagodny w smaku) i trochę go rozetrzyj.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj trochę oliwy oraz większość startego parmezanu i pieprzu. Wymieszaj.
  7. Przełóż porcje na talerze. Przed podaniem oprósz je pozostałym parmezanem oraz pieprzem.

Smacznego!

Makaron z dyni

Makaron z dyni