Makaron z masłem orzechowym.

Jaki produkt bił w ostatnich dniach rekordy sprzedaży? Makaron rzecz jasna! Covid-19 dorzucił cegiełkę do nieskończenie długiej listy dowodów wskazujących, że makaron jest najlepszym produktem na kryzysowe czasy. Suchy makaron jest niemal wiecznie trwały, a jednocześnie ujmująco uniwersalny, dlatego nawet w razie zgromadzenia całkiem pokaźnych zapasów właściwie nie ma ryzyka, że nadwyżki finalnie wylądują w koszu.

Linguine (lub dowolny inny długi lub krótki makaron) z masłem orzechowym to bardzo proste danie. Cała filozofia polega na tym, że musisz ugotować makaron. Z uwagi na to, że gładko miksowane masła orzechowe – w tym także używana przeze mnie pasta pistacjowa – są bardzo gęste, warto rozcieńczyć je niewielką ilością wody po gotowaniu makaronu. Nie używam do tego celu oliwy, ponieważ pasta/masło sama w sobie jest już wystarczająco tłusta (to w końcu same orzechy). Odrobinę oliwy dodaję na końcu, tuż przed podaniem – wystarczy tylko kilka kropel do doprawienia gotowej potrawy.

Masło orzechowe, w tym pasta pistacjowa, świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale też w daniach wytrawnych. Składa się w 100% orzechów, więc nie jest słodkie, dzięki czemu doskonale równoważy słodycz potraw, a z drugiej strony, podobnie jak same orzechy, znakomicie łączy się z przyprawami i ziołami, dzięki czemu jest niezwykle uniwersalne. Idealnie współgra również z makaronem, pełniąc rolę pesto.

Do makaronu dodałem miętę, ale spokojnie możesz sięgnąć po inne zioła – bardzo dobrze sprawdzi się na przykład świeży tymianek, oregano lub rukola. Jeżeli nie masz pod ręką zielonego pieprzu, użyj czarnego albo bardziej dekoracyjnego – czerwonego.

Makaron z masłem orzechowym

Makaron z masłem orzechowym

Makaron z masłem orzechowym

Makaron z masłem orzechowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g makaronu, moim zdaniem najlepiej długiego (np. spaghetti, linguine, tagliatelle, etc), choć w tym przepisie sprawdzi się absolutnie każdy typ makaronu (ja używam bezglutenowego linguine)
  • 2 kopiaste łyżki pasty pistacjowej
  • duża garść listków mięty (tymianek, oregano, bazylia lub rukola też będą OK)
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Makaron z masłem orzechowym – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Do dużej miski przełóż pastę pistacjową. Posiekaj listki mięty, najmniejsze i najładniejsze odłóż na później.
  3. Pod koniec gotowania makaronu odlej z garnka 2-3 łyżki wody i dodaj ją do miski z pastą. Wymieszaj, rozcieńczając w ten sposób pastę. Dzięki temu masło orzechowe lepiej połączy się z makaronem. 
  4. Odcedź ugotowany makaron i natychmiast przełóż go do miski z pastą. Dodaj miętę i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Podziel makaron na porcje, skrop oliwą i posyp odłożonymi wcześniej listkami oraz zielonym pieprzem.

Makaron z masłem orzechowym

Makaron z masłem orzechowym