- 4 marchewki
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- 200 g fety
- garść rukoli
- 2 jajka
- pieprz
Wytrawne placki z marchewki – bez dodatku mąki.
Placki z marchewki nie formują się tak łatwo, jak np. z ziemniaków, które są pełne skrobi, dlatego w tym przypadku rolę „spoiwa” spełnia ser oraz jajka. To wystarczy, choć placki są dość delikatne i lepiej smażyć je ostrożnie. Gdy któryś z placków się rozpadnie, nie ma powodów do nerwów – po prostu wrzućcie go z powrotem do miski i wymieszajcie z resztą masy. Gotowe placki można podawać bez dodatków albo np. z jogurtem.
1. Marchewki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach lub w malakserze.
2. Do miski z marchewką dodajcie posiekaną cebulę i rukolę.
3. Wrzućcie pokruszoną na kawałki fetę i dokładnie wymieszajcie, rozgniatając łyżką większe kawałki sera.
4. Dodajcie jajka i sporo pieprzu, a następnie jeszcze raz wymieszajcie. Marchewkowa masa powinna być lepka i łatwa do formowania placków.
5. Formujcie placuszki w dłoniach (trochę tak, jak kotlety mielone) i smażcie z obydwu stron na gorącej natłuszczonej patelni. Placki są delikatne, więc obracajcie je na drugą stronę tylko raz.
Smacznego!
mega total :D nie ma to jak facet w kuchni, pozdrawiam
Absolutnie genialny przepis!!!
wspaniałe są z sosem czosnkowym :)
wspaniałe są z sosem czosnkowym :):)
Czy zamiast smażyć, można zapiec w piekarniku?
Nie sprawdzalem, pozdrawiam
Ciekawy przepis. Mniej więcej ile czasu trzeba je smażyć w każdej strony?
Kilka minut. Najlepiej obserwować stan placków i smażyć je dotąd, aż ładnie się zrumienią. Czas zależy od patelni, grubości placków, typu kuchenki (indukcja, gazowa, etc.), pozdrawiam