• 3 małe banany
  • 250 ml maślanki
  • 2 kopiaste łyżeczki japońskiej zielonej herbaty Matcha

Błyskawiczny koktajl z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty Matcha.

Matcha to sproszkowana japońska* zielona herbata z wysokogatunkowej herbaty Gyokuro, zmielonej do konsystencji pudru. Ma nie tylko intensywny ciemnozielony kolor (ZOBACZ TUTAJ), ale też zbawienny wpływ na organizm. Jedna porcja Matcha tea ma się równać 10 porcjom senchy (to też rodzaj japońskiej zielonej herbaty). Wśród licznych zalet Matchy wymienia się przede wszystkim wysokie stężenie antyoksydantów, których jest w niej wielokrotnie więcej niż np. w jagodach goji, gorzkiej czekoladzie czy szpinaku.

Poza tym, Matcha ma przyspieszać metabolizm (podwyższać termogenezę), działać antystresowo, wspomagać koncentrację, obniżać poziom cholesterolu i stabilizować poziom cukru we krwi. Warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie, także dlatego, że jest fajnym naturalnym barwnikiem do wykorzystania w kuchni.

Na początek szybki Matcha Shake, a wkrótce na blogu więcej pomysłów na kulinarne wykorzystanie Matchy.

*Prawdziwa Matcha to herbata z Japonii; w polskich sklepach można jednak spotkać także chińską Matchę, która jest od japońskiej kilka razy tańsza. Warto pamiętać, że prawdziwa oryginalna Matcha powinna być japońska. Najczęściej sprzedawana jest w niewielkich hermetycznych SASZETKACH.

Matcha Shake_01

1. Banany obierz ze skóry, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj maślankę.

2. Dwie kopiaste łyżeczki Matchy zalej w szklance odrobiną wody mineralnej (ok. 20 ml) i mieszaj do momentu, aż herbata całkiem się rozpuści (ok. 30 sekund). Woda z herbatą powinna być intensywnie zielona. Rozpuszczoną Matchę wlej do blendera i zmiksuj całość.

Smacznego!

Matcha Shake_03

Matcha Shake_02