Moja wersja minestrone.
Minestrone to, w moim przekonaniu, królowa wszystkich zup. Wrzucam do niej tyle warzyw, ile tylko się da, uzależniając poszczególne składniki od pory roku i ich bieżącej dostępności. Zawsze siekam wszystkie warzywa ręcznie – jest w tym zajęciu coś kojącego, tym bardziej, że smak gotowej zupy wynagradza nakład pracy. To moja wersja minestrone.
Moja wersja minestrone – SKŁADNIKI na 2-4 PORCJE:
- 50 g makaronu (dowolnego, na przykład farfalle)
- 3-4 marchewki
- 1-2 bulwy kopru włoskiego
- 1-2 szalotki (albo białe lub czerwone cebule)
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1 pęczek botwinki
- 2 cukinie
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 500 g pomidorów malinowych
- 200 g ciecierzycy (wcześniej namoczonej i ugotowanej)
- 1 kieliszek czerwonego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- pieprz, sól
- przyprawa Khmeli Suneli
- oliwa extra vergine
Moja wersja minestrone – PRZEPIS:
- Posiekaj cebulę, czosnek, marchew, przekrojone wzdłuż na dwie części bulwy kopru oraz seler naciowy (wcześniej, za pomocą obieraczki do warzyw, można usunąć włókna z łodyg selera).
- Posiekaj por, usuwając końcówki i brzydsze zielone liście.
- Z botwinki odetnij buraczki, obierz je ze skóry i posiekaj na plasterki.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i duś warzywa pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną, ale się nie zrumienią.
- W tym czasie przetnij cukinię wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na plasterki.
- Z botwiny odetnij liście i posiekaj łodygi.
- Posiekaj papryczkę chilli (możesz wcześniej usunąć pestki).
- Po ok. 15 minutach dodaj na patelnię cukinię, łodygi botwinki oraz chilli i duś jeszcze ok. 8-10 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie posiekaj grubo liście botwinki, podgrzej bulion i dodaj do niego pomidory.
- Gotowe warzywa przełóż do bulionu i wlej wino (opcjonalnie) oraz dodaj przecier pomidorowy.
- Gdy bulion zacznie się gotować, wrzuć makaron i liście botwiny. Dodaj pieprz, sól (do smaku) oraz przyprawę Khmeli Suneli.
- Po kilku minutach dodaj ciecierzycę.
- Gdy makaron zmięknie, zupa jest gotowa.
ale smakowita Twoja wersja!
Chcę!!!
Uwielbiam
Bardzo lubię