Mołdawska sałatka z bryndzą.
Mołdawska sałatka z bryndzą – pyszny dodatek do wszystkiego albo samodzielny posiłek, jak chcesz!
Sałatki takie, jak ta, podawano w każdej mołdawskiej restauracji, w jakiej mieliśmy okazję jeść podczas tegorocznej zielonej majówki w Mołdawii. Wszystkie wyglądały podobnie: spory talerz lub półmisek pełen surowych pokrojonych warzyw oraz bryndza, a ser i warzywa podane osobno. Żadnego sosu, żadnej oliwy, żadnych przypraw, składniki mają przecież smak, wystarczy lubić jeść warzywa 🙂
Sałatka najczęściej składa się z pomidorów, ogórka i papryki, ale zdarzają się również wersje ze świeżą chrupiącą dymką. Młode surowe cukinie od Majlertów też zdałyby egzamin. Rzodkiewka to mój dodatek, który świetnie tu pasuje. Choć sałatki, które jedliśmy w Mołdawii, były serwowane bez dodatku oliwy, ja oliwę uwielbiam tak bardzo, że nie pomijam jej również tutaj (tym bardziej, że bryndza lubi oliwę).
Mołdawska bryndza, która jest obowiązkowym składnikiem tej sałatki, może mieć bardzo różną konsystencję (od dość miękkiej do kruchej i suchej niemal jak ricotta di pecora salata) oraz poziom słoności – bywa tak diabelsko słona, że brak słów. Bardziej smakowała nam mniej słona bryndza i taką właśnie mołdawską bryndzę udało nam się znaleźć w jednym z lokalnych supermarketów.
Mołdawska sałatka z bryndzą – SKŁADNIKI:
- 1 duża żółta lub pomarańczowa papryka albo kilka mini papryk w tym samym kolorze
- 1 duży pomidor (u mnie: malinowa Rosamunda)
- 1,5 zielonego ogórka
- pęczek rzodkiewek
- dymka
- około 200 g prawdziwej słonej bryndzy z owczego mleka
Mołdawska sałatka z bryndzą – PRZEPIS:
- Na dużym talerzu ułóż pokrojone warzywa, tj. paprykę, ogórek, pomidor i rzodkiewki w połówkach.
- Dodaj dymkę, dla ciekawszego efektu przytnij jej zielone liście na ukos mniej więcej w połowie. Dodaj bryndzę pokrojoną w kostkę.
- Całość możesz skropić oliwą extra vergine. Wyraziście słona bryndza powinna wystarczyć jako przyprawa do warzyw, jeżeli jednak uznasz, że bryndza (lub inny podobny ser) nie jest wystarczająco słona, dodaj trochę soli.
A tak wyglądały pyszne sałatki z bryndzą w Mołdawii: