- NA 5 NALEŚNIKÓW:
- 2 jajka
- 8 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
- sól
- gazowana woda mineralna
- dobrej jakości ser pleśniowy albo inny twardszy ser dojrzewający (po 1-2 plasterki na naleśnik)
- ok. 10 wędzonych śliwek
- kilka kostek czekolady (ok. 15-20 g)
- 3 łyżeczki miodu (tu: kasztanowy)
- nierafinowany organiczny olej kokosowy do smażenia (tu: Kokonati)
- garść orzechów włoskich lub nerkowców
- kilka gałązek świeżego tymianku
Naleśniki owsiane z serem, wędzonymi śliwkami i gorzką czekoladą.
To bardzo prosty przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki owsianej zapiekane z serem, wędzonymi śliwkami i czekoladą.
Ser, wędzone śliwki, czekolada, a do tego miód i orzechy. To brzmi niemal jak lista moich ulubionych produktów, a wszystko razem doskonale komponuje się w jednym naleśniku.
Do przygotowania naleśników użyłem bezglutenowej mąki owsianej. Uprzedzając ewentualne pytania o bezglutenowość owsa przypomnę, że glutenowy problem z owsem wynika z jego silnego zanieczyszczenia glutenem w procesie uprawy i przetwarzania (kiedy to, co do zasady, ma on styczność z pszenicą i innymi glutenowymi zbożami), nie zaś z jego naturalnych właściwości.
Owies jest z natury bezglutenowym zbożem, dlatego odpowiednio oczyszczone płatki owsiane również są bezglutenowe, tak samo jak bezglutenowa jest mąka wytwarzana z czystego owsa (bezglutenowe mąki owsiane i owies muszą być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa).
Mąka owsiana jest bardzo smaczna, o wyraźnie wyczuwalnym, charakterystycznym owsiankowym smaku. Świetnie nadaje się do naleśników, które smażą się łatwo, a kiedy chwilę odpoczną i „stężeją” po usmażeniu, dają się również bezproblemowo zwijać w rulony i nie pękają, co może niekiedy stanowić przypadłość naleśników przyrządzanych z innych bezglutenowych mąk.
Sprawdź też inne PRZEPISY NA NALEŚNIKI
PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto na naleśniki. Roztrzep jajka, dodaj mąkę owsianą (możesz ją wcześniej przesiać) i tyle wody, by uzyskać gładkie, naleśnikowe ciasto. Mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj ciasto, wtedy unikniesz ewentualnych grudek.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Na natłuszczonej olejem kokosowym patelni usmaż naleśniki.
- Blisko jednej z krawędzi naleśnika ułóż ser, 2 pokrojone wędzone śliwki oraz porcję posiekanej gorzkiej czekolady (ZOBACZ). Zwiń naleśnik w rulon. To samo powtórz z kolejnymi naleśnikami.
- Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim naleśniki. Każdy naleśnik posmaruj miodem (ok. pół łyżeczki na naleśnik albo – jeśli wolisz – więcej) – ZOBACZ.
- Wstaw blachę do piekarnika pod górny grill na ok. 5-8 minut.
- Gotowe naleśniki posyp grubo posiekanymi orzechami oraz listkami świeżego tymianku.
Używam tu hiszpańskiej organicznej gorzkiej czekolady Sole 86% (ZOBACZ), włoskiego miodu kasztanowego oraz pysznego dojrzewającego półtwardego francuskiego sera z mleka krowiego niepasteryzowanego St. Nectaire (widoczny na zdjęciu poniżej).
Szymon, jeśli potrzebuję 15 naleśników, mam pomnożyć proporcje po prostu?
Generalnie tak, ale wszystko zależy od średnicy patelni (u mnie: 20 cm) i grubości naleśników. Bezglutenowe naleśniki lepiej smażyć nieco grubsze (jak na zdjęciu na instagramie, wylinkowanym w treści przepisu). Poza tym, ciasto naleśnikowe robi się tak szybko i łatwo, że w każdej chwili możesz dorobić:-) Warto też pamiętać, że przy smażeniu naleśników pierwszy często odstaje urodą od reszty albo nawet nadaje się do wyrzucenia;-)
Gdzie mozna kupic taka make owsiana?
Kupiłem w carrefourze, leżą na półkach z produktami glutenfree
Rewelacja!!! Nie mogę się doczekać aż usmażę :D
:-)
Cudne :) Na pewno pychota :)
Owszem, polecam:-)
jak pysznie wyglądają:)
:-)
Jesteś cudny. W końcu zdobyłam się na to wyznanie :-)
;-)
Przepis na naleśniki świetny. Zjadłam na słodko :)
Hej, czy jest opcja zapisania się do newslettera?
Rewelacja :D
Właśnie idę do kuchni smażyć naleśniki na drugie śniadanie…
Przepis napisany jak dla mnie! :)
:-)