• NA 5 NALEŚNIKÓW:
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
  • sól
  • gazowana woda mineralna
  • dobrej jakości ser pleśniowy albo inny twardszy ser dojrzewający (po 1-2 plasterki na naleśnik)
  • ok. 10 wędzonych śliwek
  • kilka kostek czekolady (ok. 15-20 g)
  • 3 łyżeczki miodu (tu: kasztanowy)
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy do smażenia (tu: Kokonati)
  • garść orzechów włoskich lub nerkowców
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Naleśniki owsiane z serem, wędzonymi śliwkami i gorzką czekoladą.

To bardzo prosty przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki owsianej zapiekane z serem, wędzonymi śliwkami i czekoladą.

Ser, wędzone śliwki, czekolada, a do tego miód i orzechy. To brzmi niemal jak lista moich ulubionych produktów, a wszystko razem doskonale komponuje się w jednym naleśniku.

Do przygotowania naleśników użyłem bezglutenowej mąki owsianej. Uprzedzając ewentualne pytania o bezglutenowość owsa przypomnę, że glutenowy problem z owsem wynika z jego silnego zanieczyszczenia glutenem w procesie uprawy i przetwarzania (kiedy to, co do zasady, ma on styczność z pszenicą i innymi glutenowymi zbożami), nie zaś z jego naturalnych właściwości.

Owies jest z natury bezglutenowym zbożem, dlatego odpowiednio oczyszczone płatki owsiane również są bezglutenowe, tak samo jak bezglutenowa jest mąka wytwarzana z czystego owsa (bezglutenowe mąki owsiane i owies muszą być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa).

Mąka owsiana jest bardzo smaczna, o wyraźnie wyczuwalnym, charakterystycznym owsiankowym smaku. Świetnie nadaje się do naleśników, które smażą się łatwo, a kiedy chwilę odpoczną i „stężeją” po usmażeniu, dają się również bezproblemowo zwijać w rulony i nie pękają, co może niekiedy stanowić przypadłość naleśników przyrządzanych z innych bezglutenowych mąk.

Sprawdź też inne PRZEPISY NA NALEŚNIKI

Nalesniki ser czekolada L_09

Nalesniki ser czekolada L_03

Nalesniki ser czekolada L_02

PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Roztrzep jajka, dodaj mąkę owsianą (możesz ją wcześniej przesiać) i tyle wody, by uzyskać gładkie, naleśnikowe ciasto. Mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj ciasto, wtedy unikniesz ewentualnych grudek.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Na natłuszczonej olejem kokosowym patelni usmaż naleśniki.
  4. Blisko jednej z krawędzi naleśnika ułóż ser, 2 pokrojone wędzone śliwki oraz porcję posiekanej gorzkiej czekolady (ZOBACZ). Zwiń naleśnik w rulon. To samo powtórz z kolejnymi naleśnikami.
  5. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim naleśniki. Każdy naleśnik posmaruj miodem (ok. pół łyżeczki na naleśnik albo – jeśli wolisz – więcej) – ZOBACZ.
  6. Wstaw blachę do piekarnika pod górny grill na ok. 5-8 minut.
  7. Gotowe naleśniki posyp grubo posiekanymi orzechami oraz listkami świeżego tymianku.

Używam tu hiszpańskiej organicznej gorzkiej czekolady Sole 86% (ZOBACZ), włoskiego miodu kasztanowego oraz pysznego dojrzewającego półtwardego francuskiego sera z mleka krowiego niepasteryzowanego St. Nectaire (widoczny na zdjęciu poniżej).

Nalesniki ser czekolada L_07

Nalesniki ser czekolada L_05

Nalesniki ser czekolada L_13

Nalesniki ser czekolada L_04

Nalesniki ser czekolada L_08

Nalesniki ser czekolada L_11