• 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki teff (może być również np. kasztanowa)
  • 3 łyżki surowego kakao
  • woda gazowana
  • 500 g wiśni
  • kieliszek porto (Ramos Pinto)
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Naleśniki kakaowe z wiśniami duszonymi w porto i przyprawach.

Bardzo lubię naleśniki podawane w postaci niewielkich kwadratów (np. takich jak TUTAJ). Nie tylko fajnie wyglądają, ale też lepiej łączą się z dodatkami, na przykład takimi, jak wiśniowy sos.

Smak sosu podkręca (a przy okazji dosładza) porto oraz przyprawy, w tym pieprz, który pasuje tu idealnie. Nie używam cukru, ponieważ moim zdaniem nie jest potrzebny – wiśnie są w tym sezonie wystarczająco słodkie. Jeśli jednak wolisz zdecydowanie słodkie smaki, dodaj cukier w ilości według uznania, acz wiedz, że tego nie pochwalam:-)

Do przygotowania naleśników możesz użyć innego rodzaju mąki bezglutenowej (np. kasztanowej lub jaglanej), a jeśli nie zależy Ci na bezglutenowym charakterze dania – także pszennej.

Nalesniki z wisniami L_06

Nalesniki z wisniami L_04

PRZEPIS:

  1. Wydryluj wiśnie.
  2. Mąkę i kakao przesiej przez sito o drobnych oczkach.
  3. Roztrzep jajka, dodaj mąkę, 2 łyżki kakao i tyle wody, by uzyskać płynne naleśnikowe ciasto. Dopraw ciasto szczyptą soli.
  4. Na natłuszczonej patelni usmaż naleśniki. Gotowe układaj w stos na talerzu.
  5. Do głębokiej patelni wrzuć wiśnie. Wlej porto i duś, aż owoce zmiękną. Dodaj łyżkę kakao, dopraw porządną szczyptą pieprzu, świeżo startego ziela angielskiego oraz gałki muszkatołowej.
  6. Naleśniki pokrój w dość cienkie paski, a następnie w niewielkie kwadraty (ZOBACZ). Tak pokrojone naleśniki podawaj z gorącymi wiśniami z patelni oraz – opcjonalnie – z kieliszkiem porto (tu: Ramos Pinto).

Smacznego!

Nalesniki z wisniami L_01

Nalesniki z wisniami L_03