- OMLET:
- 6 jajek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (np. pimentonu)
- ok. 50 g różnych ziaren (tu: słonecznik, siemię lniane, czarna komosa ryżowa, chia, niebieski mak, sezam)
- 2 łyżki świeżych listków rozmarynu, posiekanych (może być też suszony)
- 1 łyżka różowego pieprzu
- pieprz
- sól
- masło do smażenia
- SAŁATKA:
- dowolna ilość pomidorków koktajlowych różnych kształtów i kolorów
- roszponka
- trochę soku z cytryny
- oliwa extra vergine
Omlet z ziarnami i kurkumą.
Lubię dodawać kurkumę do wszystkiego, a do jajek w szczególności.
Kurkuma wzmacnia odporność, co jest szczególnie istotne właśnie teraz – jesienią i zimą. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także wspomaga metabolizm.
Sycący, konkretnych rozmiarów omlet (użyłem tu patelni o średnicy 32 cm) z ziarnami to świetna propozycja na jesienno-zimowe śniadanie, np. przed weekendowym wyzwaniem typu grabienie liści w ogrodzie, odśnieżanie albo przed relaksującym długim spacerem.
Możesz wykorzystać dowolne ziarna lub pestki (prócz podanych w liście składników, również np. pestki dyni, czarnuszkę, inne rodzaje quinoa, etc.) oraz zioła – świeże albo suszone.
Kurkuma – poza nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi – odpowiada za intensywnie pomarańczową barwę omletu.
Sprawdź też inne PRZEPISY Z KURKUMĄ
PRZEPIS:
- W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, kurkumę oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, rozgniatając ewentualne grudki kurkumy. Dodaj posiekany rozmaryn, różowy pieprz, ziarna i wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść trochę masła, po czym wlej jajka.
- Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż góra omletu lekko się zetnie.
- Zsuń omlet na talerz i podaj z sałatką.
Z ziarnami jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda!
I ma tę dodatkową zaletę, że jednym omletem najedzą się dwa głodne ludziki :-)
„Kurkuma wzmacnia odporność” – niedosc ze zjem dobrze to jeszcze sie czegos naucze! :o Uwielbiam Twoje podejscie facet. (Przepraszam za brak polskich znakow)
Cieszy mnie to bardzo :-)
Zrobiłem, omlet z kurkumą to jest to. Do wiosny się nie rozstajemy :-) a w kwietniu wracam do Twojego genialnego przepisu na omlet szparagowy, pozdrawiam FiK!
Super, smacznego! :-)
Naprawdę dobry, warto zrobić
jakiej używasz kurkumy? niestety taka w proszku właściwie nie zawiera kurkuminy i jest bezużyteczna dla zdrowia, a pomarańczowy kolor zawdzięcza sztucznym barwnikom :( można kupić świeży korzeń na e-bayu za osiem dolców!
Używam obydwu, twierdzenie, że sproszkowana jest bezwartościowa to lekka przesada, a korzeń można bez problemu kupić w Warszawie ➡️ https://instagram.com/p/BNwBGEcgLI1/
Doskonały w smaku, a kolor ma niesamowity. Nikt z domowników nie zgadł, że to zasługa kurkumy:)