• 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 100 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 80 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: z Manufaktury Czekolady)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Owsiane ciasteczka z gorzką czekoladą.

Przepis na ciastka z czekoladą bazuje na opublikowanym na blogu jakiś czas temu przepisie podstawowym na kruche owsiane ciasteczka.

PRZEPIS:

1. Przy pomocy robota kuchennego zmiksuj miękkie masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami (poza czekoladą). Pod koniec miksowania dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i miksuj całość jeszcze przez chwilę, tak by czekolada dobrze wymieszała się z ciastem.

2. Przełóż ciasto na przezroczystą folię spożywczą, owiń i uformuj wałek o średnicy kilku centymetrów.

3. Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóż blachy papierem do pieczenia.

5. Schłodzone ciasto pokrój nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóż na blasze. Zachowaj spore odstępy między poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku urosną (a właściwie nieco rozleją się). W razie potrzeby upiecz ciastka partiami.

6. Włóż blachę do piekarnika na środkowy poziom i piecz ciastka 8-10 minut. Gotowe ciastka delikatnie (będą miękkie) przełóż szeroką łopatką np. na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!

Czekoladowe ciasteczka SMALL_10