- 125 g miękkiego masła
- 100 g mąki kasztanowej
- 100 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 80 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: z Manufaktury Czekolady)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Owsiane ciasteczka z gorzką czekoladą.
Przepis na ciastka z czekoladą bazuje na opublikowanym na blogu jakiś czas temu przepisie podstawowym na kruche owsiane ciasteczka.
PRZEPIS:
1. Przy pomocy robota kuchennego zmiksuj miękkie masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami (poza czekoladą). Pod koniec miksowania dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i miksuj całość jeszcze przez chwilę, tak by czekolada dobrze wymieszała się z ciastem.
2. Przełóż ciasto na przezroczystą folię spożywczą, owiń i uformuj wałek o średnicy kilku centymetrów.
3. Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóż blachy papierem do pieczenia.
5. Schłodzone ciasto pokrój nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóż na blasze. Zachowaj spore odstępy między poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku urosną (a właściwie nieco rozleją się). W razie potrzeby upiecz ciastka partiami.
6. Włóż blachę do piekarnika na środkowy poziom i piecz ciastka 8-10 minut. Gotowe ciastka delikatnie (będą miękkie) przełóż szeroką łopatką np. na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Zdecydowanie coś dla mnie :)
Super przepis!
Aaaa wyglądają na bardzo proste! Na pewno jeszcze przed świętami powstaną w mojej kuchni :D
Ciasteczka jak najbardziej godne wykonania. ;)
Czy masło mozna zastąpić olejem kokosowym?
Można spróbować
Z olejem kokosowym wyszły super!!! Płatki owsiane zastąpiłam gryczanym – jak dla mnie niebo w gębie ?
Dobrze wiedzieć! Też zrobię z kokosowym w wolnej chwili:-)
Ile sztuk wychodzi na tę ilość składników?
Około 20.