- 3 małe lub średnie kapusty pak choi
- 4 małe cukinie lub 1-2 duże sztuki
- ok. 400 g bobu (waga bez skórki)
- 100 g serrano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki owoców fenkułu
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pimentonu (ostrego)
- 1/3 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól
- olej do smażenia
Pak choi duszony z bobem i cukinią.
Duszone warzywa to jedno z moich ulubionych jednogarnkowych dań, które przyrządzam w rozmaitych wariantach przez cały rok.
Wystarczy tylko kilka składników i gotowe! Tym razem wzbogaciłem smak zielonego jednogarnkowca hiszpańską szynką serrano, jeśli jednak zależy Ci na wegańskim charakterze potrawy, po prostu z niej zrezygnuj.
Głównym bohaterem jest tu pak choi, czyli mój ulubiony typ kapusty. Pak choi jest lekki, bardzo smaczny i błyskawicznie mięknie pod wpływem obróbki cieplnej. Do tego jeszcze tylko małe cukinie oraz bób. Użyłem bobu, który samodzielnie zamroziłem w sezonie (polecam wpis: Jak mrozić bób). Mrożony bób świetnie nadaje się m.in. do tego rodzaju przepisów, w których jest tylko podgrzewany. W sezonie sięgaj rzecz jasna nie po mrożonki (nawet własne), ale po świeże warzywa.
Dzięki dodatkowi sporej ilości przypraw danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające – w sam raz na wczesną jesień.
PRZEPIS:
- Ugotuj bób (ok. 3 minuty) i obierz ze skórki. Pomiń ten etap, jeśli używasz mrożonego bobu, przygotowanego zgodnie z tym opisem: Jak mrozić bób.
- Podziel pak choi na liście i grubo posiekaj. Najmniejsze liście z wnętrza kapusty pozostaw w całości lub przekrój wzdłuż na połówki. Cukinie pokrój w plasterki (jeśli dysponujesz małymi sztukami, większe przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój cukinie na kawałki).
- Rozgrzej dużą, głęboką patelnię i upraż przyprawy (gorczyca, kolendra, fenkuł, kumin, pieprz). Przesyp przyprawy do moździerza i rozetrzyj.
- Na tę samą patelnię wlej trochę oleju i wrzuć posiekany czosnek. Smaż, mieszając, aż zmięknie, po czym dodaj porwane na mniejsze kawałki plasterki serrano. Smaż przez chwilę – szynka zacznie się kurczyć, a tłuszcz wytapiać.
- Dodaj cukinię, trochę soli, zmiażdżone przyprawy i pimenton, przykryj i duś ok. 5 minut.
- Dodaj pak choi, wlej niewiele gorącej wody z czajnika (warzywa mają zmięknąć pod wpływem ciepła i pary, a nie gotować się w płynie) i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj bób i duś jeszcze ok. 2 minut lub nieco dłużej – sprawdź, czy białe części kapusty są odpowiednio miękkie.
Sam widok takich zielonych garnków mnie uszczęśliwia, byle do wiosny :)
Te malutkie kwiatki dodane do potrawy – co to dokładnie jest? Całość wygląda bardzo apetycznie 🙂
To są kwiatki czosnku.