- 1 perliczka
- 200 g pappardelle (jajecznego)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie pory
- 2 małe czerwone cebule
- 1/2 główki czosnku
- 2 garście suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- kilka plasterków francuskiej kiełbasy
- butelka czerwonego wytrawnego Bordeaux
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- ostra suszona papryka
- suszony rozmaryn
- suszony tymianek
Pyszne ragoût z perliczki, które właściwie robi się samo (choć musi to chwilę potrwać).
Do tego typu dań znakomicie nadaje się slowcooker (zwany też crock-pot’em). Dzięki temu urządzeniu całość dusi się w niskiej temperaturze np. przez noc, na drugi dzień zaś danie jest praktycznie gotowe. Mięso staje się soczyste i idealnie miękkie, podobnie jak warzywa. Jeśli nie macie na wyposażeniu slowcookera, ragout możecie przyrządzić również w piekarniku – piekąc mięso w temperaturze 110 stopni.
Danie z założenia miało stanowić nawiązanie do kuchni francuskiej, dlatego wykorzystałem tu perliczkę (przy okazji, ze wskazaniem na opakowaniu Francji jako jej kraju pochodzenia), wino Bordeaux, a dla podkręcenia smaku, dodatkowo, suchą francuską kiełbasę.
1. Suszone grzyby wrzućcie do miseczki, zalejcie wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie.
2. W naczyniu do crock-pota umieśćcie perliczkę (jeśli używacie mrożonej, wcześniej ją rozmroźcie). Dodajcie pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, por, pokrojone w ćwiartki cebule, nieobrane ząbki czosnku, grzyby, liście laurowe i pokrojoną w przepołowione plasterki kiełbasę.
3. Wlejcie do naczynia wino oraz wodę, w której moczyły się grzyby (wcześniej przelejcie wodę po grzybach przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń). W razie potrzeby dodajcie jeszcze nieco wody.
4. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i tymiankiem.
5. Wstawcie naczynie z perliczka do crock-pota i nastawcie sprzęt na poziom LOW, na 11 godzin.
6. Po upływie tego czasu zaczekajcie, aż całość nieco przestygnie. Wyłówcie z sosu warzywa i perliczkę. Załóżcie gumowe rękawiczki (przystosowane do kontaktu z żywnością) i przełóżcie do osobnej miski cząstki kiełbasy, grzyby, a także warzywa, rozgniatając te ostatnie dłońmi na mniejsze kawałki. Wyciśnijcie czosnek ze skorupek. Wyrzućcie liście laurowe.
7. Dokładnie oddzielcie całe mięso od kości (będzie od nich odchodzić idealnie) i przełóżcie do miski z warzywami. Uważajcie na drobne kostki. Całość wymieszajcie.
8. W osolonej wodzie ugotujcie makaron (2 minuty krócej niż wg czasu podanego na opakowaniu).
9. W tym czasie w głębokiej patelni podgrzejcie część mięsa z warzywami i odpowiednią ilością płynu z crock-pota.
10. Przełóżcie na patelnię odcedzony makaron i, mieszając, podgotujcie go w sosie jeszcze 2 minuty. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.
Smacznego!
Pysznie wygląda
a mnie tylko zastanawia punkt 5 – naczynie z królikiem? : P
Tak… niedopatrzenie, dzięki. To dlatego, że ten przepis powstał z wykorzystaniem fragmentów poprzedniego (też z crockpota), którego bohaterem był królik: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pyszne-ragout-z-krolika/. Tak czy owak, poprawione ;-)
Rewelacja, uwielbiam tak podawane makarony. Perliczka ma pyszne delikatne mięso.
Ragout z makaronem – niebo w gębie!
Pracochłonne to ale jakie smaczne :)
Makaron z mięsem nie ma sobie równych, a z perliczką to już w ogóle
Za tak przyrządzony makaron dałbym się pokroić :D
Wyśmienity przepis. Wszystkim bardzo smakowało, talerze wylizane ;)
Obiad jak u mamy, super pomysł