• 1 perliczka
  • 200 g pappardelle (jajecznego)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie pory
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 garście suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • kilka plasterków francuskiej kiełbasy
  • butelka czerwonego wytrawnego Bordeaux
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ostra suszona papryka
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek

Pyszne ragoût z perliczki, które właściwie robi się samo (choć musi to chwilę potrwać).

Do tego typu dań znakomicie nadaje się slowcooker (zwany też crock-pot’em). Dzięki temu urządzeniu całość dusi się w niskiej temperaturze np. przez noc, na drugi dzień zaś danie jest praktycznie gotowe. Mięso staje się soczyste i idealnie miękkie, podobnie jak warzywa. Jeśli nie macie na wyposażeniu slowcookera, ragout możecie przyrządzić również w piekarniku – piekąc mięso w temperaturze 110 stopni.

Danie z założenia miało stanowić nawiązanie do kuchni francuskiej, dlatego wykorzystałem tu perliczkę (przy okazji, ze wskazaniem na opakowaniu Francji jako jej kraju pochodzenia), wino Bordeaux, a dla podkręcenia smaku, dodatkowo, suchą francuską kiełbasę.

1. Suszone grzyby wrzućcie do miseczki, zalejcie wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie.

2. W naczyniu do crock-pota umieśćcie perliczkę (jeśli używacie mrożonej, wcześniej ją rozmroźcie). Dodajcie pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, por, pokrojone w ćwiartki cebule, nieobrane ząbki czosnku, grzyby, liście laurowe i pokrojoną w przepołowione plasterki kiełbasę.

3. Wlejcie do naczynia wino oraz wodę, w której moczyły się grzyby (wcześniej przelejcie wodę po grzybach przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń). W razie potrzeby dodajcie jeszcze nieco wody.

4. Całość doprawcie solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i tymiankiem.

5. Wstawcie naczynie z perliczka do crock-pota i nastawcie sprzęt na poziom LOW, na 11 godzin.

6. Po upływie tego czasu zaczekajcie, aż całość nieco przestygnie. Wyłówcie z sosu warzywa i perliczkę. Załóżcie gumowe rękawiczki (przystosowane do kontaktu z żywnością) i przełóżcie do osobnej miski cząstki kiełbasy, grzyby, a także warzywa, rozgniatając te ostatnie dłońmi na mniejsze kawałki. Wyciśnijcie czosnek ze skorupek. Wyrzućcie liście laurowe.

7. Dokładnie oddzielcie całe mięso od kości (będzie od nich odchodzić idealnie) i przełóżcie do miski z warzywami. Uważajcie na drobne kostki. Całość wymieszajcie.

8. W osolonej wodzie ugotujcie makaron (2 minuty krócej niż wg czasu podanego na opakowaniu).

9. W tym czasie w głębokiej patelni podgrzejcie część mięsa z warzywami i odpowiednią ilością płynu z crock-pota.

10. Przełóżcie na patelnię odcedzony makaron i, mieszając, podgotujcie go w sosie jeszcze 2 minuty. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.

Smacznego!

Pappardelle z perliczką S_03

Pappardelle z perliczką S_15