- 3 papryki
- 120 g kaszy jaglanej
- ok. 500 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- pieprz
- ostra i słodka mielona papryka
- suszona wędzona papryka (pimenton)
- oliwa extra vergine
- mleko (opcjonalnie)
- świeży rozmaryn
Pieczone papryki z przepysznym nadzieniem z kaszy jaglanej i szpinaku.
Kaszę jaglaną możesz ugotować w wodzie albo mleku – w drugim przypadku nabierze wyraźnie kremowej konsystencji.
Ilość nadzienia przygotowana wg podanych proporcji spokojnie wystarczy do wypełnienia trzech sporych papryk.
Farsz lekko urośnie, więc nie nadziewaj papryk „z górką”.
Nadzienie smakuje tak wyśmienicie, że można je jeść nawet samo, bez papryk – łyżkami ;-)
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ugotuj kaszę w mleku, nieustannie mieszając (ok. 15-18 minut) w proporcji: 1 część kaszy na trzy części mleka. Gdy kasza wchłonie płyn, stopniowo dolewaj wody (albo ewentualnie mleka).
- Podsmaż drobno posiekany czosnek, następnie dodaj na patelnię szpinak i podsmażaj mieszając, do momentu gdy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość. Przełóż szpinak do miski, dodaj pokrojone, odsączone z oliwy suszone pomidory i ugotowaną kaszę.
- Dopraw papryką i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Przekrój papryki wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i w miarę możliwości białe błony z wnętrza papryk.
- Napełnij papryki nadzieniem i ułóż je w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu do zapiekania.
- Piecz ok. 30 minut.
Świetne, muszę koniecznie zrobić. Nadzienie z kaszy wyglada niezwykle apetycznie!
This is my first time pay a visit at here and i am genuinely pleassant to read everthing at single
place.
Appreciation to my father who shared with me concerning
this blog, this website is actually awesome.
Dziękuję za inspirację :), szukam smacznego jedzenia z kaszą jaglaną i na pewno sprawdzę ten przepis. A jeśli mogę podpowiedzieć….. żeby nie stać nad kaszą podczas gotowania, znakomicie sprawdzają się garnki z powłoką teflonową – nie trzeba mieszać :)
Bardzo proszę, smacznego! :-)
Pięknie wyglądają, muszą być pyszne
No to mam na dzisiaj obiad :-)
Smacznego :-)
Choc szpinak tylko mrozony i nie mam wedzonej papryki (nawet nie wiem jak wyglada;-)), to papryki super :-) Bardzo lubimy jaglanke, ale do tej pory goscila u nas na slodko lub jako.dodatek do koktajli – dobra to zmiana byla ;-)
Super :-) tak trzymać;-)
Papryka wygląda np. tak:
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-375-Papryka-wedzona-OSTRA-La-Chinata-70g-Jakosc-i-Smak.html
Kolejny przepis w galerii: moje ulubione:)
zaraz po obronie polecą na obiadek (:
CUDO
To jest moje COMFORT FOOD!
Dziś odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona. Ostatnio cierpiałam na nudę i brak inwencji w kuchni a znalazłam tu całe morze inspiracji, bardzo za nią dziękuję. A nadziewane papryki na pewno niedługo u mnie zagoszczą.
Dzięki i zapraszam! :-)
O rany, ale bym zjadła takie papryki. Obłędne
Piękne! :D super, ze przekrojone inaczej niż zwykle, zjadloby się ;)
Nadzienie faktycznie jest wyborne, super przepis
WOW, bardzo lubię
Bless you!
Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site during my lunch break. Fantastic blog!
Nadziewane papryki mogę jeść codziennie. Twoje nadzienie zapowiada się przesmacznie, wypróbuję na pewno, bo szukam wciąż nowych przepisów na jaglankę, pozdrawiam, madzia
Mniam
Nadzienie pierwsza klasa, uwielbiam jaglankę
To nadzienie jest tak dobre, że faktycznie można zjeść całe przed wypełnieniem papryk. Za pierwszym razem wyjadłam trochę za dużo, heh ;)
A ja taka głodna…
Piękne i pycha na pewno
Dziecko od paru dni prosi mnie o te papryki, wiec dziś będę piekła. Wyglądają przepysznie.
Nadzienie jest MEGA-PYCHA! Gdybym wiedziała wcześniej, że tak smakuje, wzięłabym się za ten przepis znacznie wcześniej. Planuję też dynię z takim wypełnieniem.
Robiłam już sporo przepisów z kaszą jaglaną, ale nie wpadłam dotąd na to, by wykorzystać ją do farszu. Na pewno sprawdzę Twój przepis, papryki wyglądają doskonale!
Kasze za długo gotowałam i wyszła mamołyga :)
Czosnek przypalilam na patelni! jedna wielka kupa :) wlasnie wsadzilam do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie
:P
Obiadowe wege marzenie ;) może zrobię choć leniwy jestem okrutnie. Ale bym zjadł :P
Jadłabym :D
Planuję przygotować nadziewane papryki na 6 osobowe „przyjęcie” dla znajomych – co polecałbyś jako dodatek? Jakaś sałatka wpisałaby się dobrze w taki zestaw? Czy może iść z zupełnie inną stronę?
(niestety kuchnia nie jest moim największym przyjacielem, ale z tym przepisem chyba sobie poradzę;) zależy mi na dobrym wrażeniu;)).
Przed podaniem papryki zastanawiam się nad zupą z pieczonych pomidorów z także Twojego przepisu :)
Rewelacja!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem pewna że danie wejdzie na stałe do naszego menu:)
Proporcja idealna na 6 połówek papryk, tak jak napisałeś, nawet żałowałam że nie zostało mi farszu bo był przepyszny:-)
Mniam mniam:-) Dzięki za ten przepis:-)
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Pozdrawiam:-)
Ten farsz jest absolutnie cudowny, mega hit!
Rewelacja, doskonały przepis. Rodzina domaga się powtórki :D
To nadzienie nie ma sobie równych. Kremowa pycha
Mniam
Rewelacja jak dla mnie, jest tu wszystko co uwielbiam, a zwłaszcza moja ukochana jaglanka
Ja na górę jeszcze (i kawałek do środka :P) dałabym mozzarellę :P
Możesz dorzucić, smacznego:-)
U mnie dziś też papryki ale nie vege :) i tez z kasza jaglaną i miesem mielonym :)
czy zamiast krowiego mleka można użyć mleko owsiane z przepisu http://straga.pl/napoje/mleko-owsiane/ ?
Tak, można użyć dowolnego mleka roślinnego albo po prostu wody, pozdrawiam
Rewelacyjne zdjęcia, aż chce się jeść, a o tej porze już się nie powinno;)
Dziś zrobiłam ten przepis – na życzenie rodziny – 10 raz. To wymnaga odnotowania i powiadomienia FIKA;) Genialne nadzienie, uzależniające… :D
Thanks for the good writeup. It in truth used to be a leisure account
it. Glance complicated to far added agreeable from you!
By the way, how can we keep in touch?
To są moje smaki:)
ten farsz jest szatański nieziemski…
Pyszne nadzienie, dzięki za ten przepis
Trafiłem przez przypadek, ale zostaję!
Za ile mi takie ugotujesz? ;)
Niezłe!
Super smak, moja rodzina już kocha ten przepis i domaga się powtórki, pozdrawiam serdecznie
Brzmi doskonale, wypróbuję:)
Super się to czyta, dziękuję!
Twoje przepisy zawsze mi się udają:) papryki wyszły pycha
Mój ulubiony przepis:)
Bardzo lubię ten przepis i często do niego wracam, ale jeszcze nigdy nie napisałam o tymtutaj, więc nadrabiam;). Prowadzisz świetną stronę, pozdr, ewa
Mega!!!
To mój obiadowy jaglany hit, dzięki za przepis:)
Nadzienie jest przepyszne, używam go też do cukinii
naajlepiej
mistrzostwo smaku!!!
Wypróbowane. Ze wzgl. na to, że syn jest uczulony na mleko zrobione na wodzie.
Przez niedoczytanie przepisu miałam tylko 250 g szpinaku ale i tak wyszło przepyszne :) Polecam!!!!
Super nadzienie ! Robiłam wielokrotnie, polecam .Ciekawe jak smakowałyby pierogi z takim nadzieniem ? Robił ktoś ?
Bardzo dobrze:-)
Często robię nadziewane papryki, ale Twoje nadzienie smakuje obłędnie. Faktycznie jest tak dobre że może stanowić samodzielny posiłek
Świetny przepis, a nadzienie obłędne, na pewno będę wracać do papryk w takiej wersji:) pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam wszystko co faszerowane, a takich papryk jeszcze nie jadłam, trzeba będzie szybko to nadrobić. Znalazłam Twojego bloga kilka dni temu i czuję się przytłoczona ilością pyszności:) pozdrawiam serdecznie
Najlepiej
Wspaniały przepis, robiłam wczoraj te papryki i jestem zachwycona:) Farsz smakuje jak złoto;)
Uwielbiam wszystko, co zawiera kaszę
piękne zdjęcia, naturalne i apetyczne, widać w nich miłość do jedzenia
Mega dobre, super przepis
Najprostsze przepisy są najwspanialsze, a ty przekonałeś mnie, że nie trzeba być kobietą, żeby ugotować obiad. Dzięki Ci za to. Twoją książkę polecam wszystkim i kupuję w prezentach;-) jest świetna. Odkrywam warzywa i zajebiście mi z tym :D
Dzięki za ten komentarz!!:-)
Czy mogę zastąpić jaglankę np. brązowym ryżem
Tak
Te papryki weszły na stałe do mojego menu, już dawno miałam to napisać, ale jakoś wypadło mi z głowy. Dzięki wielkie za ten pomysł!
Chcialam Ci tylko napisac, ze to moje ulubione danie, dzis znow bylo grane, mniam!
Moje najulubieńsze
Uwiebiam nadziewane papryki <3
Bez tego przepisu moje życie nie byłoby takie samo. Nadzienie mistrz!!!!!!!!
Czy takie samo nadzienie dobrze zagra z cukinią lub dynią?
Oczywiście!:-)
To danie ma wszelkie podstawy już dawno mi się znudzić, tyle razy je robiłem, a wcale się na to nie zanosi… :)
:-)
Czy zamiast jaglanki mogę użyć białej kaszy gryczanej (niepalonej)?
Tak
Czy szpinak musi być swiezy?
Ja używam tylko świeżego, ponieważ taki jest najsmaczniejszy i pełnowartościowy, ale oczywiście – nie musi. Jeśli wolisz, możesz dodać mrożony.
Właśnie pieką się papryczki. Zapach obłedny mam nadzieję że i smak też będzie obłędny.