• 4 filiżanki mąki pszennej
  • 40 g suchych drożdży
  • 3,5 łyżeczki cukru
  • 1,3 filiżanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • kminek
  • oliwa extra vergine

Prosta domowa focaccia, przygotowana według przepisu na bułki do burgerów.

Ciasto do tej focacci przygotowuję dokładnie tak samo, jak do domowych bułek do burgerów (przepis TUTAJ).

Z tego przepisu można uzyskać 12 bułek, 6 bułek i jedną focaccię albo dwie focaccie. Wedle uznania ;-)

Jeśli użyjesz sporego naczynia, focaccia będzie dość cienka i krucha. Jako dodatku użyłem kminku, który bardzo lubię, ale spokojnie możesz zastąpić go np. rozmarynem, tymiankiem, oliwkami, etc.

Focaccia kminek L_05

1. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem na bułki do hamburgerów (punkty 1-4). Przepis TUTAJ.

2. Podziel ciasto na dwie części, z każdej z nich powstanie jedna focaccia. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, natłuść papier oliwą. Wyłóż na papier połowę ciasta i rozprowadź dłońmi, aż ciasto wypełni całą formę. To samo zrób z drugą formą albo użyj tej samej dwa razy (drugą połowę ciasta włóż z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw).

3. Palcami zrób w cieście wgłębienia, posyp focaccię kminkiem, lekko dociśnij i skrop oliwą.

4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ładnie się zrumieni (ok. 15-20 minut).

Smacznego!