• 30 g łuskanego słonecznika
  • 40 g pestek dyni (posiekanych)
  • 30 g czarnuszki
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 60 g łuskanych nasion konopi
  • 100 g polenty
  • 300 ml wody
  • 60 ml oleju konopnego albo oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)
  • 1 kopiasta łyżeczka pimentonu
  • 3 łyżeczki mielonej papryki

Pieczywo chrupkie paprykowe z polenty – bezglutenowe i wegańskie.

Pieczywo chrupkie z polenty smakuje znakomicie – jest bardzo trwałe, idealnie chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone.

Podstawę ciasta stanowią włoska polenta (ZOBACZ), konopie, pestki dyni i nasiona słonecznika. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online.

Polenta sprawdziła się w tym przepisie doskonale, a chrupkie chlebki są przepyszne (sprawdź też inne PRZEPISY NA PIECZYWO CHRUPKIE). Ciasto z polenty jest mniej lepkie i wyjątkowo łatwo rozprowadza się na blasze. Intensywnie pomarańczowy kolor zapewniają: pimenton i mielona papryka.

Takie sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska, dodatek do piwa (np. do bezglutenowej Chmielakii), cydru lub innych ulubionych trunków albo np. jako podstawa mini kanapek z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc.

Kolejny raz używam tu znakomitych łuskanych ziaren konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Pisałem już kilkukrotnie, że konopie to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Jeśli nie lubisz czarnuszki, możesz zastąpić ją czarnym lub białym sezamem.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 16 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta.

Pieczywo paprykowe L_04

Pieczywo paprykowe L_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto (ZOBACZ).
  3. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż kromki będą chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Pieczywo paprykowe L_07

Pieczywo paprykowe L_05