- 30 g łuskanego słonecznika
- 40 g pestek dyni (posiekanych)
- 30 g czarnuszki
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 60 g łuskanych nasion konopi
- 100 g polenty
- 300 ml wody
- 60 ml oleju konopnego albo oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)
- 1 kopiasta łyżeczka pimentonu
- 3 łyżeczki mielonej papryki
Pieczywo chrupkie paprykowe z polenty – bezglutenowe i wegańskie.
Pieczywo chrupkie z polenty smakuje znakomicie – jest bardzo trwałe, idealnie chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone.
Podstawę ciasta stanowią włoska polenta (ZOBACZ), konopie, pestki dyni i nasiona słonecznika. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online.
Polenta sprawdziła się w tym przepisie doskonale, a chrupkie chlebki są przepyszne (sprawdź też inne PRZEPISY NA PIECZYWO CHRUPKIE). Ciasto z polenty jest mniej lepkie i wyjątkowo łatwo rozprowadza się na blasze. Intensywnie pomarańczowy kolor zapewniają: pimenton i mielona papryka.
Takie sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska, dodatek do piwa (np. do bezglutenowej Chmielakii), cydru lub innych ulubionych trunków albo np. jako podstawa mini kanapek z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc.
Kolejny raz używam tu znakomitych łuskanych ziaren konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Pisałem już kilkukrotnie, że konopie to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.
Jeśli nie lubisz czarnuszki, możesz zastąpić ją czarnym lub białym sezamem.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 16 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto (ZOBACZ).
- Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż kromki będą chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
Jeśli smakuje jak wygląda to jestem za :)
Smakuje jeszcze lepiej!
Fantastyczne!!!!!!!!!!!!!!!!
Genialne w swej prostocie, specjalnie na tę okoliczność kupię polentę
Smacznego! :-)
Upiekę na majówkę ??❤️
Smacznego!:-)