• 2 piersi z kurczaka
  • ok. 8 plasterków szynki dojrzewającej
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • 2-3 pomarańcze
  • 2-3 czerwone cykorie
  • dwie garście listków bazylii
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Dziś przepis na kolejne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość.

Kurczaka warto podać z sałatką z pomarańczami i dressingiem pomarańczowym, który bardzo dobrze skomponuje się z delikatnym kurzym mięsem.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni.

2. W tym czasie przyprawcie piersi z kurczaka solą, pieprzem i papryką oraz posypcie startym parmezanem. Ser porządnie wetrzyjcie w mięso i ciasno owińcie mięso plastrami szynki.

3. Wstawcie kurczaka do piekarnika na ok. 25-30 minut.

4. Przygotujcie sałatkę. Posiekajcie cykorię i przełóżcie ją do salaterki. Odetnijcie skórę z dwóch pomarańczy tak, żeby razem ze skórą usunąć białą błonę. Bardzo ostrym nożem wytnijcie z pomarańczy cząstki i dorzućcie je do salaterki. Najlepiej robić to bezpośrednio nad naczyniem z cykorią, tak by sok z owoców ściekał bezpośrednio do niego. Użyjcie tylu pomarańczy, ile uznacie za stosowne.

6. Dodaj liście bazylii oraz oliwę, i zamieszajcie. Spróbujcie, i jeśli uznacie, że potrzeba więcej soku z pomarańczy, po prostu wyciśnijcie go z połówki owocu.

7. Doprawcie sałatkę pieprzem i odstawcie.

8. Gotową pierś z kurczaka można podać w całości albo pokroić w plastry. Obok kurczaka wyłóżcie porcję sałatki. Polejcie kurczaka odrobiną pomarańczowego dressingu (z sałatki) i podawajcie.