Pilaw z dynią.
Pilaw to bogactwo składników (w szczególności przypraw!), które przekłada się na wielowymiarowy smak gotowej potrawy. Przepis wymaga czasu, ale kto lubi gotować, nie będzie mieć o to pretensji. Jeżeli chcesz zjeść coś szybkiego, zajrzyj tutaj lub do wielu innych przepisów na łatwe i szybkie dania do zrobienia w mniej niż pół godziny. A jeżeli wciąż masz ochotę na aromatyczny pilaw z dynią, czytaj dalej.
Pilaw z dynią to z jednej strony pełnia smaku, a z drugiej miks różnych faktur tych samych produktów (dynia duszona, dynia pieczona). Warto poświęcić mu czas, ponieważ smakuje naprawdę wybornie i świetnie wpisuje się w zimowe zapotrzebowanie na rozgrzewający comfort food. Ziołowy sos o mocno zaznaczonym smaku cytrusów i świeżej kolendry wspaniale orzeźwia i dodaje potrawie lekkości.
Uwagi:
- Użyłem dwóch dyń piżmowych – małej sztuki, którą upiekłem i kawałka większej dyni, który starłem na grubej tarce i dodałem do ryżu. Jeżeli masz jedną większą dynię (o wadze co najmniej 700 g), odetnij jej górną część i zetrzyj na tarce, a resztę pokrój i upiecz,
- Nie skracaj czasu duszenia pilawu. Szczelnie przykryty rondel zatrzymuje parę wewnątrz, a wgłębienia w ryżu przyspieszają parowanie wody. Pilaw idealnie się ugotuje, a warstwa przylegająca do dna rondla ładnie się usmaży i będzie przepyszna.
Sprawdź też:
Rodzynki suszę w dehydratorze Wartmann. To bardzo uniwersalna, wydajna i niezwykle wygodna w użyciu suszarka do żywności, o której więcej przeczytasz tutaj.
Wspaniałe domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze. Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 10 tac dehydratora Wartmann wystarcza ok. 6-8 sporych kiści winogron.
Rodzynki – jak to zrobić?
- Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz nakłuć je małym widelcem lub blanszować we wrzątku przez minutę. Dzięki temu rodzynki ususzą się szybciej.
- Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
- Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
- Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 24 godziny. Przed zakończeniem suszenia warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
- Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym pojemniku.
Pilaw z dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Ryż
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
- kawałek dyni piżmowej (Butternut), obranej ze skórki (ok. 300 g)
- 2 szalotki
- 80 g rodzynek ususzonych w dehydratorze
- skórka z 1 pomarańczy, najlepiej organicznej i niewoskowanej
- skórka z 2 cytryn, najlepiej organicznych i niewoskowanych
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 płaska łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- sól roztarta z moździerzu
- ghee / masło klarowane lub olej do smażenia
Pieczona dynia
- 1 mały Butternut ze skórką (ok. 400 g) lub kawałek większej dyni piżmowej
- skórka z 1 pomarańczy, najlepiej organicznej i niewoskowanej
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sumaku
- duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Sos ziołowy
- mały pęczek kolendry
- 5-6 gałązek mięty
- mała garść orzechów nerkowca
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy (najlepiej sok po moczeniu rodzynek)
- oliwa extra vergine
Pilaw z dynią – PRZEPIS:
- Dokładnie przepłucz ryż pod bieżącą wodą (najlepiej trzykrotnie), po czym przełóż do garnka lub miski, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc.
- Następnego dnia odcedź ryż z wody, w której się moczył. Zagotuj świeżą osoloną wodę, dodaj ryż i gotuj ok. 10 minut. Ugotowany ryż odcedź i odstaw na sicie, by odciekł.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Rodzynki przełóż do miseczki. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, zalej rodzynki i odstaw.
- Mały Butternut pokrój wzdłuż na kawałki, usuń gniazdo nasienne. Przełóż kawałki dyni do miski, wlej trochę oliwy, dodaj skórkę z jednej pomarańczy (= połowę skórki startej zgodnie z pkt 4) i przyprawy. Wymieszaj, po czym ułóż kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zetrzyj na tarce kawałek Butternuta. Posiekaj szalotkę. W moździerzu rozgnieć kmin rzymski, nasiona fenkułu i pieprz. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę ghee lub oleju i zeszklij szalotkę. Dodaj sól i przyprawy z moździerza oraz kurkumę. Wymieszaj.
- Na patelnię dodaj rodzynki (sok zostaw w miseczce) oraz startą dynię. Smaż całość przez minutę lub dwie, co jakiś czas mieszając.
- Przełóż ryż do dużej miski, dodaj do niego zawartość patelni, skórkę z jednej pomarańczy i skórkę z dwóch cytryn. Wymieszaj.
- Na dno rondla wlej 1 łyżkę wody i dwie łyżki oleju. Przełóż do rondla ryż z dodatkami, uklep wierzch drewnianą łyżką. Trzonkiem łyżki zrób w ryżu kilka wgłębień do samego dna.
- Szczelnie przykryj rondel pokrywką owiniętą czystą bawełnianą szmatką. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut.
- Wstaw blaszkę z dynią do piekarnika na ok. 40 minut.
- Przygotuj sos ziołowy. W blenderze zmiksuj zioła, orzechy, sok z pomarańczy (po moczeniu rodzynek), sok z jednej cytryny i trochę oliwy. Odłóż kilka ładnych listków mięty.
- Ugotowany pilaw zamieszaj w rondlu, rozbijając ewentualne grudki i zapieczoną od dna rondla smakowitą skórkę. Przełóż pilaw na półmisek lub od razu podziel na porcje.
- Dodaj upieczoną dynię. Przypraw całość sosem ziołowym i posyp listkami mięty.
Rodzynki z winogron blanszowanych we wrzątku mają matową skórkę (pierwsze zdjęcie poniżej), a nakłuwane widelcem – bardziej błyszczącą (drugie zdjęcie). Smakują tak samo.
Zrobione, uwielbiam takie jedzenie. Rozgrzewa i syci, pycha.
Idealne na zimową porę:-)