Pilaw z dynią.

Pilaw to bogactwo składników (w szczególności przypraw!), które przekłada się na wielowymiarowy smak gotowej potrawy. Przepis wymaga czasu, ale kto lubi gotować, nie będzie mieć o to pretensji. Jeżeli chcesz zjeść coś szybkiego, zajrzyj tutaj lub do wielu innych przepisów na łatwe i szybkie dania do zrobienia w mniej niż pół godziny. A jeżeli wciąż masz ochotę na aromatyczny pilaw z dynią, czytaj dalej. 

Pilaw z dynią to z jednej strony pełnia smaku, a z drugiej miks różnych faktur tych samych produktów (dynia duszona, dynia pieczona). Warto poświęcić mu czas, ponieważ smakuje naprawdę wybornie i świetnie wpisuje się w zimowe zapotrzebowanie na rozgrzewający comfort food. Ziołowy sos o mocno zaznaczonym smaku cytrusów i świeżej kolendry wspaniale orzeźwia i dodaje potrawie lekkości.

Uwagi:

  • Użyłem dwóch dyń piżmowych – małej sztuki, którą upiekłem i kawałka większej dyni, który starłem na grubej tarce i dodałem do ryżu. Jeżeli masz jedną większą dynię (o wadze co najmniej 700 g), odetnij jej górną część i zetrzyj na tarce, a resztę pokrój i upiecz,
  • Nie skracaj czasu duszenia pilawu. Szczelnie przykryty rondel zatrzymuje parę wewnątrz, a wgłębienia w ryżu przyspieszają parowanie wody. Pilaw idealnie się ugotuje, a warstwa przylegająca do dna rondla ładnie się usmaży i będzie przepyszna.

Sprawdź też:

Pilaw z dynią

Rodzynki suszę w dehydratorze Wartmann. To bardzo uniwersalna, wydajna i niezwykle wygodna w użyciu suszarka do żywności, o której więcej przeczytasz tutaj.

Wspaniałe domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze. Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 10 tac dehydratora Wartmann wystarcza ok. 6-8 sporych kiści winogron.

Rodzynki – jak to zrobić?

  1. Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz nakłuć je małym widelcem lub blanszować we wrzątku przez minutę. Dzięki temu rodzynki ususzą się szybciej.
  2. Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
  3. Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
  4. Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 24 godziny. Przed zakończeniem suszenia warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
  5. Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym pojemniku.

Pilaw z dynią

Pilaw z dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Ryż

  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • kawałek dyni piżmowej (Butternut), obranej ze skórki (ok. 300 g)
  • 2 szalotki
  • 80 g rodzynek ususzonych w dehydratorze
  • skórka z 1 pomarańczy, najlepiej organicznej i niewoskowanej
  • skórka z 2 cytryn, najlepiej organicznych i niewoskowanych
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól roztarta z moździerzu
  • ghee / masło klarowane lub olej do smażenia

Pieczona dynia

  • 1 mały Butternut ze skórką (ok. 400 g) lub kawałek większej dyni piżmowej
  • skórka z 1 pomarańczy, najlepiej organicznej i niewoskowanej
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sumaku
  • duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sos ziołowy

  • mały pęczek kolendry
  • 5-6 gałązek mięty
  • mała garść orzechów nerkowca
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy (najlepiej sok po moczeniu rodzynek)
  • oliwa extra vergine

Pilaw z dynią – PRZEPIS:

  1. Dokładnie przepłucz ryż pod bieżącą wodą (najlepiej trzykrotnie), po czym przełóż do garnka lub miski, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia odcedź ryż z wody, w której się moczył. Zagotuj świeżą osoloną wodę, dodaj ryż i gotuj ok. 10 minut. Ugotowany ryż odcedź i odstaw na sicie, by odciekł.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Rodzynki przełóż do miseczki. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, zalej rodzynki i odstaw.
  5. Mały Butternut pokrój wzdłuż na kawałki, usuń gniazdo nasienne. Przełóż kawałki dyni do miski, wlej trochę oliwy, dodaj skórkę z jednej pomarańczy (= połowę skórki startej zgodnie z pkt 4) i przyprawy. Wymieszaj, po czym ułóż kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zetrzyj na tarce kawałek Butternuta. Posiekaj szalotkę. W moździerzu rozgnieć kmin rzymski, nasiona fenkułu i pieprz. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.
  7. W głębokiej patelni rozgrzej trochę ghee lub oleju i zeszklij szalotkę. Dodaj sól i przyprawy z moździerza oraz kurkumę. Wymieszaj. 
  8. Na patelnię dodaj rodzynki (sok zostaw w miseczce) oraz startą dynię. Smaż całość przez minutę lub dwie, co jakiś czas mieszając.
  9. Przełóż ryż do dużej miski, dodaj do niego zawartość patelni, skórkę z jednej pomarańczy i skórkę z dwóch cytryn. Wymieszaj.
  10. Na dno rondla wlej 1 łyżkę wody i dwie łyżki oleju. Przełóż do rondla ryż z dodatkami, uklep wierzch drewnianą łyżką. Trzonkiem łyżki zrób w ryżu kilka wgłębień do samego dna. 
  11. Szczelnie przykryj rondel pokrywką owiniętą czystą bawełnianą szmatką. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut.
  12. Wstaw blaszkę z dynią do piekarnika na ok. 40 minut.
  13. Przygotuj sos ziołowy. W blenderze zmiksuj zioła, orzechy, sok z pomarańczy (po moczeniu rodzynek), sok z jednej cytryny i trochę oliwy. Odłóż kilka ładnych listków mięty.
  14. Ugotowany pilaw zamieszaj w rondlu, rozbijając ewentualne grudki i zapieczoną od dna rondla smakowitą skórkę. Przełóż pilaw na półmisek lub od razu podziel na porcje.
  15. Dodaj upieczoną dynię. Przypraw całość sosem ziołowym i posyp listkami mięty.

Pilaw z dynią

Rodzynki z winogron blanszowanych we wrzątku mają matową skórkę (pierwsze zdjęcie poniżej), a nakłuwane widelcem – bardziej błyszczącą (drugie zdjęcie). Smakują tak samo.

Pilaw z dynią

Pilaw z dynią

Pilaw z dynią

Pilaw z dynią