• PIZZA:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • trochę dowolnego mięsa z pieczeni
  • 4 jajka
  • ok. 100 g fety

Jeszcze jedna propozycja przygotowania pizzy, tym razem z wykorzystaniem resztek… pieczeni z obiadu.

Do przygotowania pizzy użyłem mięsa z combra jelenia, które zostało mi po tym daniu (PRZEPIS), ale możecie użyć dowolnego innego mięsa. Tym razem standardową porcję ciasta, zamiast na dwa, podzieliłem na cztery mniejsze placki.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. W głębokiej patelni podsmażcie pokrojony w plasterki czosnek, a kiedy zacznie się rumienić, dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem, pół pęczka bazylii, sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na cztery części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy (po dwie na blachę) wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie jedną czwartą sosu. Rozsypcie na nich drobno posiekane mięso, pokruszoną fetę i listki bazylii.

7. Zróbcie trochę wolnego miejsca na środku każdego placka i ostrożnie wbijcie w to miejsce jajko.

8. Wstawcie pizze do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki, a dolną włączam na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

Pizza z jajem L_09