- 4 jajka
- 3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 4-5 mandarynek
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 6-8 goździków
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego (kokosowego)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Placek z mandarynkami, lawendą i przyprawami korzennymi. Puszysty i aromatyczny.
Placek najlepszy jest właśnie teraz – w środku zimy, kiedy mandarynki są najsmaczniejsze.
To bardzo fajny i prosty w przygotowaniu placek, który stanowi wariację na temat naleśnika z pieca (Dutch Baby – zobacz PRZEPISY). Najlepiej upiec go w formie do tarty, która nada mu charakterystyczny kształt.
Postaraj się użyć możliwie zwartych mandarynek o twardej skórce, które nie będą rozpadać się na cząstki przy obieraniu. Jeśli owoce będą stawiać opór, możesz użyć też cząstek, choć plasterki prezentują się po prostu ładniej. Jeśli wolisz, możesz również użyć pomarańczy; szczególnie dobrze będą prezentować się krwistoczerwone sycylijskie.
Mandarynki warto wcześniej nakłuć goździkami (wystarczy, że ćwiekowane owoce przygotujesz na 2-3 godziny wcześniej, możesz też nadziać je przyprawami poprzedniego dnia). Dzięki temu będą wyraźnie aromatyzowane goździkami, a ich aromat stanie się dodatkowo wyczuwalny także w samym placku. Tak wykorzystane goździki możesz następnie rozgnieść w moździerzu i dodać do ciasta.
Placek jest czymś pomiędzy zdrowym słodkim śniadaniem a deserem. Nie jest szczególnie słodki, a odrobina cukru kokosowego pełni tu przede wszystkim funkcje dekoracyjne – ma skarmelizować się na powierzchni (cukier możesz też zastąpić miodem). Jeśli wolisz, by placek był słodszy, dodaj cukier także do ciasta – jak dla mnie łyżka słodzidła wystarczyłaby aż nadto.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wstaw nienatłuszczoną formę do tarty do piekarnika na 10 minut (tu: forma o średnicy 29 cm).
- Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj sól, pieprz, lawendę (ZOBACZ), nasionka wyskrobane z laski wanilii, ziele angielskie, dokładnie rozgniecione w moździerzu goździki (wyjęte z mandarynek) i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj przesianą przez sito mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto rózgą, aż składniki dobrze się połączą.
- Na patelni roztop 3 łyżki oleju kokosowego, dodaj do ciasta i wymieszaj. Roztop jeszcze 1 łyżkę oleju i odstaw.
- Obrane ze skórki mandarynki pokrój w plastry.
- Wyciągnij formę z piekarnika, wlej roztopiony olej i ostrożnie przechyl formę w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył jej dno.
- Wlej do formy ciasto, rozłóż plastry mandarynek i posyp wierzch ciasta niewielką ilością cukru.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Mniam, prezentuje się super i zapewne aromat powala :) rozumiem, że lawenda suszona? bo teraz innej nie ma…
Tak, suszona:-) zaraz dopiszę
Masz wyczucie… Wracam z zakupów ze świeżo zakupioną skrzynką (coś koło 2 kg) mandarynek a tu taki przepis :-)
Witaj w klubie, też kupuję na skrzynki:-) Ostatnio 2,5 kg wystarczyło nam na 1,5 dnia;-)
Przepiękny wypiek, a ja mam akurat w domu mąkę kasztanową i mandarynki, więc… :)
Za oknem śnieg, a tu takie kolory, masz wyczucie :) Czy prostokątne naczynie do zapiekania też może być? Nie mam do tarty.
:-) Tak, możesz użyć dowolnego naczynia do zapiekania lub nawet patelni nadającej się do wstawienia do piekarnika:-)
A czy mogę mąkę owsianą zastąpić np. gryczaną (uczulenie na owies i na gluten), a mleko mlekiem roślinnym?
Tak, tu można użyć dowolnej mąki. Z uwagi na charakterystyczny smak gryki, sugerowałbym białą mąkę gryczaną (z gryki niepalonej) albo mąkę jaglaną, kokosową, z quinoa, etc.
Genialny przepis :D to będzie jutro moje śniadanie:))))
Smacznego:-)
Takie przepisy w srodku zimy sâ jak zwiastum wiosny :)
Jutro placek się wydarzy, mandarynki w domu są. :)))
Przy okazji, gdy pierwszy raz zobaczyłam nazwę „Dutch Baby”, przeczytałam „duch baby” i tak już w domu zostało…
:-)
Siedzi już w piecu :)
Najprostsze ciacho świata, dzięki!
Mam to w planie na walentynkowe śniadanie, być może dodam jeszcze granat:)
Bardzo dobry pomysł:-)
Bardzo dobry :)
Przedni pomysł na wykorzystanie mandarynek
Udał mi się idealnie, fajny przepis
Piękny, prosty i pysznie wygląda. Więcej argumentów mi nie trzeba :D
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto?
Trochę gęstszą od naleśnikowego.