Placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to bardzo klasyczne połączenie, które sprawdza się zawsze i wszędzie.

Do placków proponuję przepis na bardzo uniwersalny sos grzybowy. Można dodać do niego właściwie każdy rodzaj grzybów. Świetnie sprawdzą się nie tylko używane tu przeze mnie kurki, ale też rydze, prawdziwki, maślaki, podgrzybki, a nawet boczniaki czy najpopularniejsze pieczarki.

Oczyszczenie kurek wymaga nieco czasu i wysiłku, ale efekt końcowy zawsze jest tego wart. Nie używam zbyt wiele śmietany, ponieważ lubię, gdy sos jest gęstszy, a grzyby w nim nie pływają. Do sosu dodaję dwie różne musztardy – Dijon, która zapewnia ostrość oraz francuską z pełnymi ziarnami gorczycy. Pamiętaj, by musztardę dodać już po zdjęciu patelni z ognia – wówczas zachowa ostrość. Sos kurkowy przygotuj wg tego przepisu.

Placki ziemniaczane smażę na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli dodasz go więcej, będą bardziej chrupiące i zrumienione. Polecam dodać do ciasta na placki rozmaryn i nie oszczędzać na przyprawach. Placki nie mogą być mdłe, a to właśnie przyprawy nadają im smaku. Mąkę ryżową możesz zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową (albo mąką pszenną, jeśli nie wykluczasz z diety glutenu).

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym (2-4 porcje) – SKŁADNIKI:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżek mąki ryżowej
  • 2 długie gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym (2-4 porcje) – PRZEPIS:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj (a jeśli używasz innych niż młode – obierz ze skóry). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub użyj malaksera (ZOBACZ).
  2. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru płynu i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko, 3-4 szczypty pieprzu i soli oraz grubo posiekane listki rozmarynu. Dokładnie wymieszaj (ZOBACZ).
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, nakładając porcje ciasta łyżką. Placki smażę na niewielkiej ilości oleju – jeśli dodasz go więcej, będą bardziej rumiane i chrupiące (ZOBACZ).
  4. Gotowe placki podaj z sosem kurkowym i na przykład z tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.

Smacznego!

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane