• 250 g sera kefalotyri (albo parmezanu)

Płatki z sera, krótko zapiekane w piekarniku. Świetne zarówno jako przekąska, jak i jako dodatek do potraw.

Do przygotowania płatków najlepiej wykorzystać twardy dojrzały słony ser, np. parmezan albo kefalotyri (czyli grecko-cypryjski odpowiednik włoskiego parmezanu). Z uwagi na typ sera, zdecydowanie nie warto dodawać soli.

Płatki serowe L_09

Tutaj użyłem sera kefalotyri, który w przeszłości kilka razy pojawiał się już na blogu (sprawdź przepisy: zapiekany makaron z porami oraz sałatka ze smażonym kefalotyri).

Z kawałka sera o wadze ok. 250 gramów otrzymasz 20 płatków o średnicy 5 cm.

Przepis jest banalnie prosty:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.

3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze przy pomocy okrągłej foremki (użyłem TAKIEJ) uformuj niewielkie i dość grube (nie mniej niż 0,5 cm) krążki z sera. Dociśnij je dobrze do blachy np. przy pomocy łyżeczki.

Płatki serowe L_10

Płatki serowe L_01

4. Wstaw blachę do piekarnika na ok. 10 minut. Płatki będą gotowe, gdy ich krawędzie ładnie się zezłocą.

Płatki serowe L_03

Płatki serowe L_05

5. Po wyjęciu blachy z piekarnika, odstaw płatki do ostygnięcia na kilka minut. Następnie przełóż płatki na papierowy ręcznik (na ok. 30 minut), by odsączyć je z tłuszczu.

O tym, jak wykorzystać płatki inaczej niż tylko w formie przekąski – wkrótce na blogu.

Płatki serowe L_07

Płatki serowe L_08

Jeden płatek ma ok. 80 kcal.

Smacznego!

Płatki serowe L_02