- 250 g sera kefalotyri (albo parmezanu)
Płatki z sera, krótko zapiekane w piekarniku. Świetne zarówno jako przekąska, jak i jako dodatek do potraw.
Do przygotowania płatków najlepiej wykorzystać twardy dojrzały słony ser, np. parmezan albo kefalotyri (czyli grecko-cypryjski odpowiednik włoskiego parmezanu). Z uwagi na typ sera, zdecydowanie nie warto dodawać soli.
Tutaj użyłem sera kefalotyri, który w przeszłości kilka razy pojawiał się już na blogu (sprawdź przepisy: zapiekany makaron z porami oraz sałatka ze smażonym kefalotyri).
Z kawałka sera o wadze ok. 250 gramów otrzymasz 20 płatków o średnicy 5 cm.
Przepis jest banalnie prosty:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze przy pomocy okrągłej foremki (użyłem TAKIEJ) uformuj niewielkie i dość grube (nie mniej niż 0,5 cm) krążki z sera. Dociśnij je dobrze do blachy np. przy pomocy łyżeczki.
4. Wstaw blachę do piekarnika na ok. 10 minut. Płatki będą gotowe, gdy ich krawędzie ładnie się zezłocą.
5. Po wyjęciu blachy z piekarnika, odstaw płatki do ostygnięcia na kilka minut. Następnie przełóż płatki na papierowy ręcznik (na ok. 30 minut), by odsączyć je z tłuszczu.
O tym, jak wykorzystać płatki inaczej niż tylko w formie przekąski – wkrótce na blogu.
Jeden płatek ma ok. 80 kcal.
Smacznego!
Super pomysł, mało skomplikowany, ale trzeba na niego wpaść. ;-)
Otóż to! ;-)
Doskonałe, genialne w swej prostocie. Muszę zrobić.
Piękne :)
Dzięki :-)
Doskonały zamiennik dla paluszków czy chipsów. Dla faceta – do piwa idealne. Mój luby się ucieszy :D
Zrobiłam z parmezanu, kefalotyri poza zasięgiem ;) i wyszły super. Śliczne i chrupiące, dziękuję za przepis
Mega :D
Czy myślisz, że ser Dziugas będzie ok?
Tak, dziugas jak najbardziej. Sprawdzą się wszystkie twarde sery – parmezan i pecorino też.