- 200 g świeżego szpinaku
- sok z grapefruita (tyle, żeby blender ruszył)
- 3 słodkie dojrzałe gruszki
- garść listków świeżej mięty
- łyżka miodu Manuka (tu: 250+)
- łyżka miodu rozmarynowego
Koktajl ze szpinakiem – wersja druga.
Pierwszy przepis na koktajl ze szpinakiem znajdziesz tu:
Dzisiejszy wariant koktajlu ze szpinakiem jest nieco bardziej ekstremalny – w tym sensie, że szpinak jest tu wyraźniej wyczuwalny. W poprzednim przepisie słodycz bananów w pełni zdominowała szpinak, który nadał shake’owi tylko fajnego intensywnie zielonego koloru.
Jeśli obawiasz się szpinaku w koktajlach, możesz zacząć od pierwszej wersji, a później wziąć na warsztat drugą i dopasować ją do własnych upodobań smakowych (możesz np. zwiększyć ilość miodu albo zmniejszyć ilość szpinaku).
1. Wyciśnij sok z grapefruita.
2. Szpinak dokładnie opłucz, a gruszki pokrój na mniejsze kawałki.
3. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Soku z grapefruita wystarczy dodać tyle, żeby blender poradził sobie z zawartością kielicha.
Miód Manuka jest dość drogi, dlatego do koktajlu proponuję dodać jedną łyżkę – dla zdrowotności. Całość można dodatkowo dosłodzić dowolnym innym miodem z pewnego źródła.
Smacznego!
Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.
Cześć, z jakiego blendera korzystasz?
Jaką ma moc i liczbę obrotów?
Ładnie rozdrabnia :)
KitchenAid i Philips. Szczegółowych parametrow nie pamietam niestety.
Fajny. Ten z bananem był pyszny, więc gruszkowy też sprawdzę :)
Samo zdrowie!
Super na śniadanie albo jako zdrowa przekąska. Ja jestem na tak!