• 200 g świeżego szpinaku
  • sok z grapefruita (tyle, żeby blender ruszył)
  • 3 słodkie dojrzałe gruszki
  • garść listków świeżej mięty
  • łyżka miodu Manuka (tu: 250+)
  • łyżka miodu rozmarynowego

Koktajl ze szpinakiem – wersja druga.

Pierwszy przepis na koktajl ze szpinakiem znajdziesz tu:

ZIELONY KOKTAJL SZPINAKOWO-BANANOWY

Dzisiejszy wariant koktajlu ze szpinakiem jest nieco bardziej ekstremalny – w tym sensie, że szpinak jest tu wyraźniej wyczuwalny. W poprzednim przepisie słodycz bananów w pełni zdominowała szpinak, który nadał shake’owi tylko fajnego intensywnie zielonego koloru.

Jeśli obawiasz się szpinaku w koktajlach, możesz zacząć od pierwszej wersji, a później wziąć na warsztat drugą i dopasować ją do własnych upodobań smakowych (możesz np. zwiększyć ilość miodu albo zmniejszyć ilość szpinaku).

Koktajl szpinak gruszka L_02

Koktajl szpinak gruszka L_04

1. Wyciśnij sok z grapefruita.

2. Szpinak dokładnie opłucz, a gruszki pokrój na mniejsze kawałki.

3. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Soku z grapefruita wystarczy dodać tyle, żeby blender poradził sobie z zawartością kielicha.

Miód Manuka jest dość drogi, dlatego do koktajlu proponuję dodać jedną łyżkę – dla zdrowotności. Całość można dodatkowo dosłodzić dowolnym innym miodem z pewnego źródła.

Smacznego!

Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.

Koktajl szpinak gruszka L_03