Podgrzybki z ziemniakami.
Prosta, rustykalna, jesienna miska z grzybami w roli głównej. Składniki kupisz na każdym targu. Jedyne, czego potrzebujesz to dobre ziemniaki (u mnie: odmiana Jurek o złocistym, zwartym i kremowym miąższu), świeże podgrzybki, cebula, rozmaryn, natka kolendry lub pietruszki i przyprawy.
Podgrzybki z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- około 700 g podgrzybków
- 1 kg ziemniaków (odmiana: Jurek)
- 2-3 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
- 3 gałązki rozmarynu
- garść natki kolendry lub pietruszki
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- duża szczypta płatków słodkiej chili
- kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól
- ghee lub masło
- oliwa extra vergine
Podgrzybki z ziemniakami – PRZEPIS:
- Obrane ze skórki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków, powinny pozostać lekko al dente. Ugotowane i nieco przestudzone ziemniaki pokrój na kawałki.
- Oczyszczone i pokrojone na kawałki podgrzybki usmaż na ghee w dużej patelni. Grzyby najlepiej smażyć w jednej warstwie, dlatego w razie potrzeby smaż je partiami. Gotowe grzyby zdejmij z patelni.
- W tej samej patelni podduś ma ghee cebulę. Do smażenia cebuli dodaję trochę soli, by szybciej poddusiła się i zmiękła.
- Do cebuli dodaj ziemniaki. Smaż, co pewien czas mieszając, aż zaczną ładnie się rumienić, po czym dodaj grzyby, posiekane listki rozmarynu i przyprawy. Podsmaż całość (grzyby powinny ponownie się podgrzać).
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną natkę. Gotowe porcje skrop oliwą.