Podgrzybki z ziemniakami.

Prosta, rustykalna, jesienna miska z grzybami w roli głównej. Składniki kupisz na każdym targu. Jedyne, czego potrzebujesz to dobre ziemniaki (u mnie: odmiana Jurek o złocistym, zwartym i kremowym miąższu), świeże podgrzybki, cebula, rozmaryn, natka kolendry lub pietruszki i przyprawy. 

Podgrzybki z ziemniakami

Podgrzybki z ziemniakami

Podgrzybki z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • około 700 g podgrzybków
  • 1 kg ziemniaków (odmiana: Jurek)
  • 2-3 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • garść natki kolendry lub pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta płatków słodkiej chili
  • kopiasta łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól
  • ghee lub masło
  • oliwa extra vergine

Podgrzybki z ziemniakami – PRZEPIS:

  1. Obrane ze skórki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków, powinny pozostać lekko al dente. Ugotowane i nieco przestudzone ziemniaki pokrój na kawałki.
  2. Oczyszczone i pokrojone na kawałki podgrzybki usmaż na ghee w dużej patelni. Grzyby najlepiej smażyć w jednej warstwie, dlatego w razie potrzeby smaż je partiami. Gotowe grzyby zdejmij z patelni.
  3. W tej samej patelni podduś ma ghee cebulę. Do smażenia cebuli dodaję trochę soli, by szybciej poddusiła się i zmiękła. 
  4. Do cebuli dodaj ziemniaki. Smaż, co pewien czas mieszając, aż zaczną ładnie się rumienić, po czym dodaj grzyby, posiekane listki rozmarynu i przyprawy. Podsmaż całość (grzyby powinny ponownie się podgrzać).
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną natkę. Gotowe porcje skrop oliwą.

Podgrzybki z ziemniakami

Podgrzybki z ziemniakami