• 3 brzoskwinie UFO

Puder z suszonych brzoskwiń czyli jak przemienić kilka owoców w garstkę słodkawego proszku o cudnym aromacie.

Więcej o domowym pudrze z owoców i jego możliwych zastosowaniach możesz przeczytać TUTAJ.

Za granicą różne gotowe owocowe pudry są łatwo dostępne w sprzedaży, choć do najtańszych nie należą. Pewnie dlatego wiele zagranicznych blogów zachęca do wytwarzania pudru z owoców własnym sumptem; warto tym bardziej, że kiedy zrobi się go samodzielnie, ma się pewność, że otrzymany proszek to 100% owoców, bez dodatków w postaci barwników czy konserwantów albo co gorsza cukru.

Najczęstsza proponowana metoda na owocowy puder domowej roboty to najpierw suszenie w niskiej temperaturze w suszarce do warzyw/owoców (tzw. dehydratorze) albo ewentualnie w piekarniku, później mrożenie suszu (po to, by mniej pylił przy mieleniu) i na koniec blendowanie. Moim zdaniem, mrożenie wysuszonych owoców nie ma sensu, ponieważ może doprowadzić do zawilgocenia pudru i sprawić, że gotowy będzie miał zbyt kleistą konsystencję, dlatego ten etap pomijam. Suszę, po czym blenduję, przesiewam przez sito i zamykam w szczelnym słoiku.

Przygotowanie pudru jest dość praco- i czasochłonne, ale efekt wynagradza czas mu poświęcony. Puder wygląda jak kolorowy proszek, ale najważniejszy jest jego niesamowity smak i aromat – intensywny i niezwykle skoncentrowany, znacznie mocniejszy niż smak i zapach samych świeżych owoców. Świetny:-)

Puder brzoskwiniowy L_07

Puder brzoskwiniowy L_08

Puder brzoskwiniowy L_03

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 60 stopni (bez termoobiegu).
  2. Brzoskwinie umyj, osusz, wypestkuj i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plasterki owoców w taki sposób, by nie stykały się ze sobą (ZOBACZ).
  4. Włóż blachę do piekarnika i piecz brzoskwinie przez ok. 12 godzin. Jeśli używasz termoobiegu, 8-9 godzin powinno wystarczyć (ja nie korzystam z tej funkcji). W połowie czasu pieczenia obróć plasterki na drugą stronę. Po ok. 6 godzinach w piecu owoce będą wyglądać mniej więcej tak: ZOBACZ.
  5. Gotowe, wysuszone plasterki brzoskwiń (ZOBACZ) to doskonałe OWOCOWE CHIPSY.
  6. Wysuszone plasterki brzoskwiń zmiel w blenderze lub w mikserze ręcznym (najlepiej pulsacyjnie); blenduj ok. 1-2 minut.
  7. Proszek przesiej przez sitko o drobnych oczkach, najlepiej dwu-, a nawet trzykrotnie. Po pierwszym przesianiu na sicie powinny pozostać większe niechciane  drobinki (ZOBACZ), po drugim – mniejsze, ale równie niechciane;-) (ZOBACZ).
  8. Gotowy proszek powinien być czysty, jednolity i mieć pomarańczową barwę.
  9. Puder przechowuj w szczelnym słoiku, by nie stracił owocowego aromatu.

Smacznego!

W podobny sposób możesz przygotować również puder z innych owoców. W przypadku większych pestkowych, jak jabłka, morele, śliwki, nektarynki czy gruszki – usuń pestki lub gniazda nasienne, pokrój w plasterki lub podziel na cząstki i postępuj jak w przepisie.

Puder brzoskwiniowy L_02