• PUDDING:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • ok. 650 ml świeżego mleka (w razie potrzeby więcej)
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 kawałków skórki pomarańczowej (domowej roboty, z zalewy)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki tonki (opcjonalnie)
  • duża szczypta szafranu (1/2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni (mogą być rodzynki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duża łyżka masła
  • kieliszek (50 ml) wódki lub trochę więcej
  • sól
  • DODATKI:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (w razie potrzeby więcej)
  • 4 garście jeżyn (mogą być też maliny, borówki, jagody lub truskawki)
  • trochę pistacji lub innych orzechów

Saffranspannkaka – szafranowy pudding ryżowy z Gotlandii. Korzenny, genialnie aromatyczny.

Saffranspannkaka to wywodzący się z Gotlandii (i przez to zwany też niekiedy Gotlandspannkaka) szwedzki zapiekany pudding ryżowy z przyprawami korzennymi, bakaliami oraz obowiązkowym szafranem, któremu zawdzięcza swą charakterystyczną, intensywnie żółtą barwę.

Zgodnie z tradycją, Gotlandspannkaka podaje się przy okazji spotkań rodzinnych w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub w same Święta.

Długa lista składników i spora ilość koniecznych do wykonania czynności może nieco do tego przepisu zniechęcać, ale po pierwsze pudding jest naprawdę prosty w przygotowaniu (choć czasochłonny), a po drugie – smakuje znakomicie.

W Szwecji do saffranspannkaka tradycyjnie używa się rodzynek, ale moim zdaniem suszone wiśnie pasują tu doskonale – są zdecydowanie mniej słodkie (nie zawierają dodatkowego cukru ani słodzących syropów, które w przypadku rodzynek są już niestety standardem), a poza tym dodają plackowi odświeżającego, delikatnie kwaskowatego posmaku.

Zresztą, recepturę puddingu można zmieniać, dodając na przykład wanilię albo inne bakalie (owoce lub orzechy) zamiast klasycznych rodzynek.

Do zapiekania można użyć rondla (takiego, który nadaje się do wstawienia do piekarnika, u mnie: Woll o średnicy 20 cm). Pudding dobrze uda się też w nieco większym naczyniu (o średnicy do 25 cm). Im mniejsze naczynie, tym jego ścianki powinny być wyższe – w takim przypadku placek będzie grubszy i wyższy.

Spróbuj koniecznie, bo naprawdę warto!

Szafranowy placek L_02

Szafranowy placek L_06

PRZEPIS:

  1. Do małego rondla wrzuć wiśnie lub rodzynki i wlej wódkę. Doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz, przykryj rondel i odstaw.
  2. Wsyp przepłukany ryż do dużego rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Odcedź ryż na sicie i przełóż z powrotem do rondla. Wlej 600 ml mleka i dodaj cukier, liście laurowe, skórkę pomarańczową, anyż, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, tonkę, szafran i szczyptę soli.
  3. Częściowo przykryj rondel i gotuj ryż 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj więcej mleka, a jeśli mleka będzie zbyt dużo, po prostu gotuj ryż nieco dłużej. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego, ale „lejącego się” puddingu. Przełóż zawartość rondla do dużej miski, dodaj wiśnie wraz z alkoholem (jeśli nie został wchłonięty w całości) i odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy ryż ostygnie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  5. W drugiej misce wymieszaj jajka, 4 łyżki jogurtu i 50 ml mleka.
  6. Usuń z ryżu laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i liście laurowe. Wyciągnij skórki, drobno je posiekaj i dodaj z powrotem do ryżu. Wlej do ryżu zawartość drugiej miski i dokładnie wymieszaj całość.
  7. W rondlu, który możesz wstawić również do piekarnika, o średnicy ok. 20-25 centymetrów, roztop masło. Przechyl rondel tak, by masło pokryło również ścianki naczynia, po czym wlej masę ryżową (ZOBACZ).
  8. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Gotowy pudding odstaw na co najmniej kwadrans. Przesuń nożem wzdłuż ścianek rondla, połóż na nim talerz i odwróć, wysuwając placek na talerz.
  9. Pudding możesz podać również na zimno – pozostaw go wtedy do ostygnięcia w naczyniu, w którym się piekł i wyciągnij przed samym podaniem.
  10. Porcje puddingu podaj z jogurtem, porcją owoców (np. jeżyn lub malin) i grubo posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

Szafranowy placek L_04

Szafranowy placek L_11

Szafranowy placek L_03

Szafranowy placek L_01