- 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 50 g masła kakaowego
- 6-8 świeżych daktyli wypestkowanych
- 50 g kaszy jaglanej (suchej)
- gałka muszkatołowa
- wanilia (1-2 laski)
- kilka wiśni (tu: z kompotu)
- kakaowe nibsy do dekoracji (opcjonalnie)
Semifreddo truskawkowe.
Prosty owocowy deser na zimno w zdrowszej wersji – bez cukru, jajek i nabiału.
Semifreddo (‚pół-mrożony’) to coś na kształt połączenia sorbetu i zmrożonego ciasta. Trochę przypomina lody, ale ma lżejszą i mniej zwartą konsystencję. Tradycyjna receptura bazuje na trzech głównych składnikach, tj. na śmietance, jajkach i cukrze.
Możesz użyć do niego dowolnych owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Świetnie sprawdzą się w szczególności naturalnie i mocno słodkie truskawki, jagody, morele czy brzoskwinie.
Jeśli wolisz, kaszę jaglaną możesz zastąpić bezglutenowymi płatkami owsianymi – są na tyle delikatne i miękkie, że nie wymagają namaczania.
Masło kakaowe (ZOBACZ) nadaje semifreddo fajnego kakaowego aromatu, bez smaku typowego dla czekolady; zapach masła w postaci nierozpuszczonej jest niesamowicie intensywny, więc przy okazji świetnie aromatyzuje kuchenne szafki:-)
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
- Zmiksuj kaszę z truskawkami i wypestkowanymi daktylami. Przelej do miski.
- W małym rondlu rozpuść masło kakaowe (ZOBACZ) i wlej do miski. Wymieszaj dokładnie łyżką do pełnego połączenia składników. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową, wanilię i wymieszaj.
- Przelej do formy silikonowej (tu: 17 cm średnicy), na wierzchu ułóż owoce i posyp całość kakaowymi nibsami (ZOBACZ).
- Wstaw do zamrażarki na kilka godzin albo na całą noc, jeśli jest taka potrzeba. Deser po nocy spędzonej w zamrażarce kroi się łatwo ostrym nożem.
Ciekawa propozycja, szczególnie w czasie kiedy o glutenie coraz więcej się słyszy. Większość odpowiada – przecież od lat jemy produkty zawierające gluten, pewnie kolejny dietowy szał… Jednak, warto wspomnieć, że owszem gluten był od zawsze, jednak teraz zboża są tak zmodyfikowane, ze jest go 4x więcej.
To prawda ➡️ https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/zycie-na-bezglucie-czy-warto-przejsc-na-diete-bezglutenowa/
Piękny ma kolor, a na pierwszy rzut oka wygląda jak sorbet z postaci ciasta
linków do masła kakaowego nie wyświetla mi, tylko pustą stronę instagramu facet i kuchnia
Wyświetla: https://www.instagram.com/p/BDEdU4spV9Y/ Jak to mówią pracownicy IT: u mnie działa;-)
Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę spróbować :) Zdradź, gdzie kupujesz masło kakaowe?
W sklepach z żywnością bio/eko online, coraz częściej można je tam dostać
Wygląda naprawdę dobrze a smakuje z pewnością jeszcze lepiej :-) Fajna propozycja na wiosnę!
Cy masło kakaowe można zrobić samemu?Nie umiem go nigdzie dostać.
Niestety nie można.
Smakowicie wygląda:) ale z tym masłem kakaowym ciężko…:) może spróbuję z kokosowym, jak myślisz?
jakiej mniej więcej wysokości wychodzi?
nie rozumie o co chodzi z tym maslem kakaowym,czy nie mozna by miekkiego masla wymieszac z kakao?
możesz spróbować, ale nie wiem, jaki będzie efekt