Sałatka ryżowa z jajkiem.

Co zrobić, by zwykły gotowany ryż smakował zupełnie niezwykle? Dodaj do niego kiszoną cytrynę. Z kiszoną cytryną każdy gotowany ryż – niezależnie od odmiany – smakuje jak ósmy cud świata. Tak przyrządzony ryż jest po prostu przepyszny, a szalotki, przyprawy i sok z cytryny dodatkowo wzbogacają jego wyjątkowy smak.

Kiszone cytryny to żadna rocket science. Bardzo łatwo zrobisz je samodzielnie w domu. Naprawdę warto, podobnie zresztą jak kiszone pomarańcze, które również są świetnym dodatkiem do całej palety potraw.

Głównym bohaterem sałatki jest cytrynowy ryż, w związku z czym uzupełniam ją tylko jajkami na twardo, świeżymi ziołami i chrupiącą rzodkiewką, która dodaje jeszcze więcej świeżości. Całość doskonale sprawdza się jako pełnowymiarowe samodzielne danie. Taką sałatką ryżową najesz się na cały dzień 🙂

Sałatka ryżowa z jajkiem

Sałatka ryżowa z jajkiem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 200 g ryżu Camargue (lub dowolnej innej odmiany, więcej o ryżu Camargue przeczytasz w tym wpisie)
  • pół kiszonej cytryny
  • 4 małe szalotki francuskie (lub 1-2 duże szalotki albo czerwona cebula)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 garście listków kolendry, grubo posiekanych
  • łyżeczka sumaku (plus duża szczypta do oprószenia sałatki)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 łyżki listków mięty
  • łyżka czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine lub olej tłoczony na zimno, np. domowy z orzechów brazylijskich

Sałatka ryżowa z jajkiem – PRZEPIS:

  1. Wlej do miseczki sok z cytryny i przełóż do niego posiekane szalotki. Zamieszaj i odstaw na co najmniej 2 godziny (najlepiej na dłużej, nawet na noc).
  2. Ugotuj ryż (nie solę wody, ponieważ kiszona cytryna jest wystarczająco słona).
  3. Ugotowany ryż odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj do niego szalotki wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały, posiekaną kiszoną cytrynę, pieprz, kmin, sumak i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj.
  4. W czasie gotowania ryżu ugotuj jajka na twardo – tak jak lubisz.
  5. Ryż wyłóż na duży talerz. Dodaj połówki jajek oraz rzodkiewki przekrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
  6. Sałatkę posyp listkami mięty, sumakiem i czerwonym pieprzem oraz skrop oliwą extra vergine lub tłoczonym na zimno olejem z orzechów.

Sałatka ryżowa z jajkiem

Sałatka ryżowa z jajkiem