Sałatka ryżowa z jajkiem.
Co zrobić, by zwykły gotowany ryż smakował zupełnie niezwykle? Dodaj do niego kiszoną cytrynę. Z kiszoną cytryną każdy gotowany ryż – niezależnie od odmiany – smakuje jak ósmy cud świata. Tak przyrządzony ryż jest po prostu przepyszny, a szalotki, przyprawy i sok z cytryny dodatkowo wzbogacają jego wyjątkowy smak.
Kiszone cytryny to żadna rocket science. Bardzo łatwo zrobisz je samodzielnie w domu. Naprawdę warto, podobnie zresztą jak kiszone pomarańcze, które również są świetnym dodatkiem do całej palety potraw.
Głównym bohaterem sałatki jest cytrynowy ryż, w związku z czym uzupełniam ją tylko jajkami na twardo, świeżymi ziołami i chrupiącą rzodkiewką, która dodaje jeszcze więcej świeżości. Całość doskonale sprawdza się jako pełnowymiarowe samodzielne danie. Taką sałatką ryżową najesz się na cały dzień :-)
Sałatka ryżowa z jajkiem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 200 g ryżu Camargue (lub dowolnej innej odmiany, więcej o ryżu Camargue przeczytasz w tym wpisie)
- pół kiszonej cytryny
- 4 małe szalotki francuskie (lub 1-2 duże szalotki albo czerwona cebula)
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 garście listków kolendry, grubo posiekanych
- łyżeczka sumaku (plus duża szczypta do oprószenia sałatki)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- pęczek rzodkiewek
- 2-3 łyżki listków mięty
- łyżka czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine lub olej tłoczony na zimno, np. domowy z orzechów brazylijskich
Sałatka ryżowa z jajkiem – PRZEPIS:
- Wlej do miseczki sok z cytryny i przełóż do niego posiekane szalotki. Zamieszaj i odstaw na co najmniej 2 godziny (najlepiej na dłużej, nawet na noc).
- Ugotuj ryż (nie solę wody, ponieważ kiszona cytryna jest wystarczająco słona).
- Ugotowany ryż odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj do niego szalotki wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały, posiekaną kiszoną cytrynę, pieprz, kmin, sumak i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj.
- W czasie gotowania ryżu ugotuj jajka na twardo – tak jak lubisz.
- Ryż wyłóż na duży talerz. Dodaj połówki jajek oraz rzodkiewki przekrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
- Sałatkę posyp listkami mięty, sumakiem i czerwonym pieprzem oraz skrop oliwą extra vergine lub tłoczonym na zimno olejem z orzechów.
Bingo ! No właśnie, tego mi było trzeba na dzisiaj . Dziękuję za fajny i urozmaicony dodatkami przepis .
.
Bardzo proszę!